loading...

Najfinije čokoladne karamele - mmmm predivne su!

 Sastojci

    5 dl slatkog vrhnja
    300 g tamne čokolade (50-60 %)
    1/2 dl vode
    240 g šečera
    1 dl kukuruznog ili agavinog sirupa
    prstohvat soli
    45 g maslaca (posoljenog)


 Priprema

    1.

    Slatko vrhnje zakuhajte i sklonite sa vatre pa dodajte sitno nasjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi pa sklonite ali blizu.
    2.

    Uspite šečer, sirup,sol i vodu u veću posudu sa debljim dnom i stavite na vatru. Kuhajte oko 10 min. pazeći da nema kristaliča šečera oko stijenke, ne miješati!

    Kristaliće skinite prije no zakuha četkicom umočenom u vodu.

   
    3.

    Dodajte vrhnje i čokoladu, pazite jako će se zapjeniti,malo smanjite pa opet pojačajte vatru ako imate sada stavite termometar za bombone.
    4.

    Kada temp dostigne 100°C prestati će se pjeniti i početi reducirati. Kada dostigne temp između 115 i 120 ° gotovo je.
    5.

    Ako nemate termometar temperaturu možete provjeriti tako da kapnete kap smjese u čašu vode ako kap padne na dno a ne deformira se tj. zadrži oblik- gotovo je
    6.

    Sklonite sa vatre, odmah umješajte maslac i izlijte u kalupe ili četvrtasti kalup blago namaščen ili obložen masnim papirom. Ostavite karamele da se ohlade. ;)


    7.

    Režite ih za oštrim nožem, dobro ohlađene i umotajte u masni papir. Na sobnoj temperaturi ostanu svježe 2 tjedna.

    Ovisno o kalupu bude ih oko 60 kom.


Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar