Prhke štrudlice sa suhim šljivama i orasima - savršene su!

 Sastojci

    Za 30 komada štrudlica

    Tijesto:
    200 g glatkog brašna
    125 g maslaca
    50 g šećera u prahu
    prstohvat soli
    1 žumanjak
    1-2 žlice kiselog vrhnja 20%mm

    Nadjev:
    200 g suhih šljiva
    120 g mljevenih ili sjeckanih oraha
    3 žlice pekmeza od šljiva (80 g)
    1/3 žličice cimeta
    1/2 naribane narančine korice
    50 ml soka od naranče (1/2 naranče)
    1 žlica meda (30 g)
    Još:
    šećer u prahu za posipanje





 Priprema

    1.

    Tijesto:

    Pomiješati brašno, šećer u prahu i sol pa utrljati na listiće rezan hladni maslac.

    Dodati žumanjak i kiselo vrhnje, prvo 1 žlicu, a po potrebi i drugu i zamijesiti tijesto. Ne mijesiti dugo, samo da se sastojci povežu.

    Oblikovati u disk, umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na 30 minuta.
    2.

    Nadjev:

    Orahe samljeti u sjeckalici. Tako će imati nešto grublju teksturu.

    Suhe šljive samljeti. Ja ih krupno narežem i sa sokom od naranče smiksam štapnim mikserom.

    Pomiješati sve sastojke za nadjev.
    3.

    Izrada:

    Ohlađeno tijesto pobrašniti sa svih strana, pa između dva pek papira razvaljati u pravokutnik 22x37 cm.

    Najlakši način valjanja tijesta je opisan u receptu za prhke štrudlice sa nutellom.

    Postupak izrade štrudlica je isti kao za prhke štrudlice sa orasima.

   

    Dobiveno pravokutno tijesto prerezati na dva dijela po stranici 22 cm. Dobiju sa dva pravokutnika 11x37 cm.

    Duž dužih strana tijesta, 1 cm od kraja, staviti po 1/2 nadjeva u obliku dugog tankog valjka. Nadjev stanjiti među dlanovima, a ako se lijepi, dlanove malo nauljiti ili navlažiti hladnom vodom.

    Pomoću papira zarolati tijesto sa nadjevom prema sredini gdje je prerezano. Dobivenu roladu prebaciti na lim obložen pek papirom tako da je spoj s donje strane rolade. Potom zarolati drugu polovinu tijesta i prebaciti na lim.

    Za četvrtasti oblik štrudlica, preko rolada staviti pek papir i lagano prijeći valjkom kako bi se stanjile.






    Prije pečenja, lim sa roladom spremiti u hladnjak na pola sata. Ohlađeno tijesto pri pečenju će zadržati oblik i neće pucati. Zatim zarezati roladu na svakih 2,5 cm širine i tako označiti štrudlice. Tijesto ne rezati do kraja, već do donjeg sloja tijesta; štrudlice trebaju ostati povezane donjim slojem tijesta i ne mogu se razdvojiti.

    Peći na 180°C oko 25 minuta, odozgo štrudlice trebaju biti blijede, samo rubovi da počnu žutjeti.

    Pečene štrudlice prohladiti 1-2 minute i još vruće oštrim nožem rezati po zarezima do kraja. Nož svaki put obrisati papirnatom salvetom.

    Štrudlice posuti šećerom u prahu, a kad se ohlade, spremiti u limenu kutiju.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar