Torta sa makom i kokosom - probajte!

 Sastojci

    Kalup promjera 24 cm

    Biskvit:
    4 bjelanjka
    prstohvat soli
    4 ravne žlice šećera
    50 g kokosovog brašna
    50 g mljevenog maka
    1 žlica brašna
    1/2 praška za pecivo
    70 ml mlijeka za natopiti biskvit





    Krema:
    4 žumanjka
    4 žlice (70g) šećera
    1 vanilin šećer
    3 pune žlice (60g) gustina
    500 ml mlijeka
    100 g maslaca

    Posip:
    125 g kakao ili čokoladnih keksa (stavila sam čokoladne kekse sa žitaricama od cjelovitog zrna)

    Po vrhu:
    200 ml slatkog vrhnja ili 1 šlag pjena (plus mlijeko za šlag pjenu)

 Priprema

    1.

    Kalup lagano nauljiti, dno obložiti papirom za pečenje, a obruč pobrašniti.

    U zdjelici pomiješati brašno, prašak za pecivo, mak i kokosovo brašno.

    Bjelanjke istući u čvrsti snijeg sa prstohvatom soli, pa dodavati žlicu po žlicu šećera. Dobro izmiksati, pa lagano žlicom umiješati smjesu sa makom.

    Smjesu uliti u kalup, poravnati i peći 20-tak minuta na 180"C ili dok po vrhu ne počne žutiti.

    Biskvit izvaditi iz kalupa na servirni tanjur, skinuti papir pa opet stegnuti obručem od kalupa.

    Uzavreti mlijeko i preliti prohlađen, ali još uvijek topal biskvit. Pustiti da se ohladi.
    2.

    Za kremu u posudi za kuhanje umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, pa umiješati gustin.

    Za to vrijeme uzavreti mlijeko, pa lagano ulivati u umućene žumanjke stalno miješajući.

    Prebaciti posudu na srednje jaku vatru i kuhati stalno miksajući. Kad se krema zgusne, maknuti s vatre da se hladi.

    U ohlađenu kremu dodati izrađen maslac i dobro izmiksati. Može se maslac izrezan na listiće dodati u mlaku, ali samo malo mlaku kremu i dobro izmiksati.

    Kremom premazati biskvit.
    3.

    Za posip samljeti kekse u multipraktiku pa posipati po kremi. Oblom stranom žlice pritisnuti kekse da se spoje sa kremom.
    4.

    Umutiti slatko vrhnje u šlag, ako se koristi šlag pjena, istući je u šlag sa mlijekom po uputi.






    Šlag je teško razmazati preko keksa jer se lijepi za žlicu i podigne i keks za sobom, pa se sve izmiješa. Zato napuniti slastičarsku vrećicu sa nastavkom po izboru i nanijeti šlag spiralno preko keksa. Ostaviti tako ili poravnati (sad se može razmazati, ali nastojati da se to uradi u jednom potezu, bez odizanja žlice ili špatule).

    Spremiti u hladnjak na barem 1 sat da se krema stisne.


Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar