loading...

Pužići sa makom - Makovnjača u malo drugačijem obliku !

 Sastojci

    125 ml mlakog mlijeka
    2 jaja
    3 kašike šećera
    prstohvat soli
    1 kesica vanile
    4 kašike ulja
    rendana korica limuna
    20 gr svježeg kvasca
    brašno po potrebi
    100 gr maka
    100 gr šećera


    1 kesica vanile
    1 kašika meda
    kockica putera
    malo mlijeka
    rendana limunova korica

 Priprema

    1.

    Pomiješati mlako mlijeko, šećer, vanilu, ulje i jaja, dodati kvasac i brašna da se umijesi mekše tijesto koje se ne lijepi za ruke. U tijesto možete dodati i malo soli i rendane limunove korice.
    2.
    Za fil pomiješati mljeveni mak sa šećerom i vanilom i naliti onoliko mlijeka koliko je potrebno da se dobije gusta smjesa. Dodati puter i limunovu koricu pa kratko prokuvati da se šećer istopi i smjesa poveže. U mlak fil dodati kašiku meda.
    3.
    Tijesto ostaviti da narasta dok se ne udvostruči a zatim ga razviti, premazati filom i zarolati. Rezati na parčad i slagati u pleh tako da rezana strana bude okrenuta prema plehu. Ja dobijem 16 pužića.

    4.
    Pužiće ostaviti oko sat vremena da narastu pa ih peći na 250 C da fino porumene. Posuti šećerom u prahi i vanilom i uživati. Odlični su uz čašu mlijeka za doručak ili večeru.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar