BOŠANSTVENA PLAZMA TORTA

ZA KORU
5 jaja, 5 kašika šećera, 1 kašika putera, 125 g mlevenih oraha, kora od polovine limuna, žuti deo, fino izrendan

ZA FIL
5 žumanaca, 225 g šećera, 100 ml soka od narandže, 250 g mlevenih oraha, 150 g mlevenog keksa, 200 ml soka od narandže, 225 g putera





ZA PRELIV
5 belanaca, 200 g šećera, 5 kašika šećera

KORA
Zagrejte pecnicu na 220 stepeni. Postavite okruglu tepsiju precnika 23 cm aluminijskom folijom, vostanim papirom ili tepsiju podmazite puterom i pobrasnavite. Razdvojite belanca u veliku, a zumanca u malu posudu za mucenje. Pomesajte mlevene orahe sa korom od limuna i odlozite. Utucite mikserom zumanca i polovinu secera da postanu bleda i gusta, tucite oko 5 minuta. U masu pazljivo kasikom umesajte otopljen i ohladjen puter.




Utucite mikserom {cistim mutilicama} belanca dok se pena ne pocne ucvrscivati. Postepeno dodajte preostali secer i mutite mikserom dok sneg ne postane srednje cvrst. U zumanca dodajte 1/3 snega od belanaca i pazljivo izmesajte. Masu dodajte ostatku snega od belanaca i pazljivo izmesajte. Preko cele smese pospite tanak sloj mlevenih oraha, pa pazljivo izmesajte da sneg sto manje spadne. Ponovite jos dva do tri puta, dok ne potrosite orahe. Pecite 5 minuta na 220 stepeni, pa 20 minuta na 180 stepeni. Ostaviti peceno testo 5 minuta u tepsiji, pa ga izvaditi na zicu za hladjenje ili krpu. Foliju skinite kad je testo potpuno hladno.
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar