Čokoladna Badem Torta - Veoma jednostavna za napraviti a ukus je neodoljiv!

 Sastojci 12 osoba

    9 komada Jaja(razdvojiti bjelanca od zumanjaka)
    285 g Putera ili margarina
    285 g Secera
    285 g Bademovog brasna
    285 g cokolade za kuhanje
    Ganache
    700 g Cokolade za kuhanje
    500 ml vrhnja za kuhanje
    60 g putera ili margarina
    Ostalo
    Maline ili kupine za ukrasiti




 Priprema

    1.

    Upaliti rernu da se zagrije na 175 C/350F. Pjenasto umutiti zumanca,secer i puter.
    2.

    Istopiti 285 g cokolade,malo ohladiti pa dodati u predhodno umucenu smjesu.Mjesati da se krema ujednaci.
    3.

    Dodati bademovo brasno i izmiksati jos koju minutu.
    4.

    Pjenasto umutiti bjelanca ali ne da budu puno cvrsta jer ce vam biti tesko ujednaciti sa predhodnom smjesom.
   
    5.

    Dodati bjelanca i kuhacom/kasikom umjesati u smjesu da vam se ujednaci.
    6.

    Ako pravite tortu onda okruglu tepsiju od 23 cm/9 inch obloziti pak papirom i malo podmazati preko uljem.Od ove smjese mogu izaci tri kore u ovoj velicini tepsije.

    Drugi nacin kako pravimo je kao kolac s tim sto svu smjesu izlijemo u isto tako oblozenu tepsiju s pak papirom i podmazanom uljem ali je velicina tepsije 33x46 cm. Tepsija je pravougaona.

    Staviti da se kora pece u zagrijanoj rerni otprilike 25 minuta.Staviti cackalicu da vidite da li se kora ispekla prije nego sto je izvadite.
    7.

    U medu vremenu napraviti ganache s tim sto ugrijete vrhnje i sklonite prije vrenja i dodajte u cokoladu.Polako mjesati da se cokolada istopi. Dodati puter i umjesati da se istopi u cokoladi.
    8.

    Kad je kora gotova ostaviti je prvo da se ohladi u tepsiju pa onda nozem proci okolo,okreniti i istresti koru na zicu.Skinuti pak papir i premazati je ganache-om. Uraditi sa svim korama isto i staviti ih malo u frizider da se cokoladna stegne prije nego sto ih poredate jednu na drugu.Kad ih stavite jednu na drugu preliti ih sa ostalom cokoladom i staviti u frizider da se ohladi prije nego sto je dekorisete.
    9.

    Ako ste napravili u pravougaonoj tepsiji onda je svu premazite cokoladom i ostavite u frizider da se ohladi tj.da se cokolada stegne. Onda izvaditi iz frizidera,izrezati na tri jednaka djela,sloziti jednu na drugu i preliti cokoladom.
    10.

    Kad vam se torta/kolac ohladi ukrasiti sa vocem.

    Dobar Tek!





Posluživanje

Ako zelite mozete staviti voce izmedu redova ali nama je i ovako ukusna.

Napomena:Kore su veoma prhke zato pazite da vam ne puknu.

Juce sam pravila ovu tortu za baby shower ali sam preko ganache kad se steglo stavila kremu svoje lazne rocher madarice i torta je bila fenomenalna.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar