loading...

Čokoladna oblatna - ova kombinacija cokolade,badema i pekmeza od sljiva je zaista fenomenalna da cisto sumnjam da vam se nece svidjeti.

 Sastojci 12 osoba

    1 pakovanje Oblatne (5 komada)
    Krema:
    4 Zumanca
    2 Jaja
    300 g Secera
    400 g Cokolade
    150 g Mljevenog badema (moze i ljesnjaka)
    400 g Putera,sobna temperatura
    1 paket Vanilin šećer Dolcela


    Cokoladna glazura
    135 ml Slatkog vrhnja
    150 g Tamne cokolade
    30 g Putera,sobne temperature
    Ostalo:
    250 g (mozda i vise zavisno koliko stavite) Pekmez od šljiva Podravka
    Ostalo:
    50 g Cijelog badema za ukrasiti(moze i ljesnjaci)

 Priprema

    1.

    U jednu serpicu staviti vodu na maloj temperaturi a preko drugu zdjelu u koju ce te staviti zumanca,jaja,secer i vanila secer i tako na pari mjesati dok vam jaja ne budu gusca i blijeda ili ako imate termometar da temperatura bude 71 C (160 F).
    2.

    U vrucu kremu dodati cokoladu i mjesati da se cokolada istopi i izjednaci. Prekriti celofanom i ostaviti da se ohladi.
    3.

    Kremasto umutiti puter pa dodati ohladenu kremu od jaja i cokolade i ujednaciti.Dodati samljeveni badem i izmjesati kremu.
   
    4.

    Prvu koru premazati kremom od cokolade.
    5.

    Staviti drugu koru od oblatne pa onda premazati pekmezom od sljiva. Ponoviti proces tako sto cete imati 2 kore sa kremom i dvije kore sa pekmezom od sljiva. Staviti nesto tesko preko oblatne na vrhu(ja stavim knjigu) i ostaviti najmanje 2 -3 sata u frizider da odstoji i da se stegne. Ja ostavim preko noci pa sutradan prelijem glazurom.


    6.

    Zagrijati slatko vrhnje i posuti preko cokolade.
    7.

    Polako mjesati da se cokolada istopi pa dodati puter i jos jednom promjesati.
    8.

    Preliti preko oblatne,ukrasiti bademima i ostaviti u frizider da se cokolada stegne.
    9.

    Rezati i posluziti po zelji.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar