loading...

Slatke piroske

Veoma su jednostavne za napraviti a ukusne.Mogu se puniti dzemom,eurokremom ili ako zelite svjezim vocem.


 Sastojci 12 osoba

    Tijesto:
    475 ml Mlijeka,toplo
    1 1/2 kasika Suhog kvasca ili 1 paket Kvasac instant Dolcela
    100 g Secera
    3 kom. Jaja
    1 kasicica Soli
    2 kasike Majoneze
    750 g Brasna
    3 kasike Ulja
    Fil:
    Oko 200-300 g Dzema po zelji ili svjezeg voca,ja sam koristila sipak i pekmez od sljiva
    1 jaje za premazati
    secera za posuti


Priprema

    1.

    U zdjelu staviti kvasac i toplo mlijeko sa jednom kasikom secera da nadode oko 5 minuta. U drugu zdjelu izmjesati jaja, majonezu,sol i ostatak secera. Polako dodavati brasno i mikserom ili rucno mjesati. Nakon nekoliko minuta mjesanja dodati ulje i zamjesiti glatko tijesto.
    2.

    Tijesto pokriti i ostaviti da nadolazi jedno 30-45 minuta ili dok vam se smjesa ne udupla.
    3.

    Pobrasniti radni sto pa istresti tijesto i podjeliti prvo na dvije loptice pa te dvije loptice na deset loptica tako da bi imali 20 loptica. Mozete i na jos manje kuglice ako zelite piroske da vam budu malo manje.
    4.

    Prvo svaku lopticu posebno razviti u ovalni oblik i staviti dzema koliko zelite ili svjezeg voca ali ne uz sami kraj ostaviti malo pri rubu.
    5.

    Zatim,prebaciti rub preko dema toliko da ga prekrije. Prstom preci preko ruba da se tijesto sastavi. Ovako necuri dzem iz tjesta kad se pece.
    6.

    Onda drugi dio nozem isjeci ali ne skroz vec ovako kao na slici i prebaciti preko drugog djela.
    7.

    Rub staviti ispod na dno i stavljati u tepsiju.
    8.

    Ostaviti ih da tako u tepsiji odstoje pokrivene na toplom mjestu bar jos 20 minuta da nadodu.
    9.

    Upaliti rernu na 175 C (350 f). Premazati ih sa jednim umucenim jajetom i posuti sa malo kristal secerom. Staviti da se peku u zagrijanoj rerni oko 30-40 minuta zavisno od rerne uglavnom da lijepo porumene.
    10.

    Pogodne su za zamrzavanje samo ih malo ugrijati u mikrovalnoj  ili rerni kad ih izvadite.
    11.

    p.s. recept sam nasla na nekom ruskom ili je ukrajinski blog ne znam tacno ali ih pravim cesto jer se djeci a i nama svidaju.


izvor : coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar