Sastojci
250 gr Margarina/maslaca
2 Jajeta
1oo gr Secera
100 gr Kokosa
Kora od jednog limuna
430 gr Brasna
Jos:
Secer u prahu, dzem, cokolada
Priprema
1.
Izmiksati omeksali margarin / maslac, dodati secer i jaja pa dobro izmjesati. Zatim dodati izrendanu koru od jednog limuna ( koji je predhodno dobro oprat ) i kokos.
Postepeno dodavati brasno, u pocetku mjesati mikserom a pred kraj tijesto zavrsiti mjesajuci rukama.
2.
Tijesto podjeliti na pet djelova.
1. Od prvog dijela tijesta uzimati komadice velicine manjeg oraha, rukama oblikovati kuglice, prstom ili nekim predmetom u sredini napraviti udubljenje pa ih puniti sa malo dzema.
3.
2. Drugi dio tijesta na podlozi posutom brasnom oklagijom istanjiti na debljinu 3-4 mm, zatim okruglom modlom vaditi manje krugove. Na sredinu svakog kruga staviti malo dzema ( nekog cvrstog kako nebi iscurio) presaviti na pola i lagano rukama pritisnuti krajeve kako bi se spojili.
Kad su peceni uvaljati ih u secer u prahu.
4.
3. Treci dio tijesta oklagijom istanjiti na debljinu 5-6 mm, modlom cvijeta vaditi oblike.
Pecene kekse dekorisati istopljenom cokoladom i posuti sa malo kokosa.
5.
4. Od cetvrtog dijela tijesta praviti valjak debljine prsta, sjeci ga na svakih 7-8 cm pa od svakog komada praviti manje potkovice.
Vrhove pecenih potkovica umakati u cokoladnu glazuru.
6.
5. Peti dio tijesta istanjiti u dva manja kruga, zatim ih isjeci na manje trokute. Na svaki trokut staviti male komadice cokolade pa ih umotati u kiflice.
Pecene kiflice uvalati u secer u prahu.
7.
Oblikovane keksice redati na pleh oblozen papirom za pecenje pa ih peci u zagrijanoj rerni na 180*C 12-15 minuta.
Dekoracija pecenih keksa za svaki je opisata u koracima pripreme.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar