loading...

Kokos kiflice / keksici - predobre su!

 Sastojci

    250 gr Margarina/maslaca
    2 Jajeta
    1oo gr Secera
    100 gr Kokosa
    Kora od jednog limuna
    430 gr Brasna
    Jos:
    Secer u prahu, dzem, cokolada


 Priprema

    1.

    Izmiksati omeksali margarin / maslac, dodati secer i jaja pa dobro izmjesati. Zatim dodati izrendanu koru od jednog limuna ( koji je predhodno dobro oprat ) i kokos.

    Postepeno dodavati brasno, u pocetku mjesati mikserom a pred kraj tijesto zavrsiti mjesajuci rukama.
    2.

    Tijesto podjeliti na pet djelova.

    1. Od prvog dijela tijesta uzimati komadice velicine manjeg oraha, rukama oblikovati kuglice, prstom ili nekim predmetom u sredini napraviti udubljenje pa ih puniti sa malo dzema.
    3.

    2. Drugi dio tijesta na podlozi posutom brasnom oklagijom istanjiti na debljinu 3-4 mm, zatim okruglom modlom vaditi manje krugove. Na sredinu svakog kruga staviti malo dzema ( nekog cvrstog kako nebi iscurio) presaviti na pola i lagano rukama pritisnuti krajeve kako bi se spojili.

    Kad su peceni uvaljati ih u secer u prahu.
    4.

    3. Treci dio tijesta oklagijom istanjiti na debljinu 5-6 mm, modlom cvijeta vaditi oblike.

    Pecene kekse dekorisati istopljenom cokoladom i posuti sa malo kokosa.
    5.

    4. Od cetvrtog dijela tijesta praviti valjak debljine prsta, sjeci ga na svakih 7-8 cm pa od svakog komada praviti manje potkovice.

    Vrhove pecenih potkovica umakati u cokoladnu glazuru.
    6.

    5. Peti dio tijesta istanjiti u dva manja kruga, zatim ih isjeci na manje trokute. Na svaki trokut staviti male komadice cokolade pa ih umotati u kiflice.

    Pecene kiflice uvalati u secer u prahu.


    7.

    Oblikovane keksice redati na pleh oblozen papirom za pecenje pa ih peci u zagrijanoj rerni na 180*C 12-15 minuta.

    Dekoracija pecenih keksa za svaki je opisata u koracima pripreme.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar