loading...

Majkine Hurmašice - ukusne, posebne, svi ih obožavaju!

 Sastojci 12 osoba

    650 g Brasna(mozda malo vise/manje)
    350 g Putera,sobna temperatura
    150 ml Ulja
    2 kasike Tecnog jogurta
    1 kasika Pavlake,kisele
    2 kom. Jaja
    3 kasike Secera
    1/2 kesice Praska za pecivo
    1 mala kasicica Sode bikarbone Dolcela
    50 g Samljevenih oraha
    Agda:
    1 kg Secera
    1 l Vode
    pola limuna na snite


 Priprema

    1.

    Prvo napravite agdu. Staviti secer i vodu i kolutove od limuna da kuha negdje oko 10 minuta uglavnom da vam agda bude kao sirup gusta znaci da lijepo spada s kasike. Ostavite je da se ohladi.
    2.

    Kremasto umutiti puter i secer.Tome dodati jedno po jedno jaje,pa pavlaku,jogurt i ulje.
    3.

    Brasno,prasak za pecivo,i sodu bikarbonu prosijati. Polako dodati pola brasna u smjesu i mikserom jos malo mjesati.
    4.

    Zatim rucno mjesati i polako dodavati ostatak brasna.Ja sam imala 600 g ali sam morala dodati jos 50 g da bi mi tijesto bilo taman,tj.da mi se neljepi i da nije tvrdo vec bas da se fino radi s tjestom.
    5.

    Uzeti rende i koristiti stranu sa najsitnijim rupicama. Otkinuti manji komadic tijesta i napraviti lopticu.
    6.

    Zatim rukom napraviti valjak duzine vasih prstiju(kao na slici).
    7.

    Staviti valjak na rende/ribez i pritisnuti po sredini. U rupu sto napravite staviti s malom kasicicom oraha i pritisnuti malo prstom.
    8.

    Rubove pritisnuti prema vrhu.
    9.

    Okrenuti hurmasicu i malo pritisnuti na rende/ribez.
    10.

    Stavljati u tepsiju hurmasice.Ja koristim tepsiju od rerne. Staviti ih u zagrijanu rernu od 175 C (350 F) negdje oko 35-40 minuta uglavnom da vam porumene, zavisno od rerne,pazite dobro. Kad se zaliju agdom dobiju bas onu lijepu zlatno/smedkastu boju.
    11.

    Kad je hurmasica gotova izvadite i zalijte vrucu hurmasicu hladnom agdom i ostavite na sobnoj temperaturi da vam se ohladi.

   
    12.

    Poslije ih mozete ostaviti u frizider i koristiti nekoliko dana. Pogodne su i za zamrzavanje. Od ove smjese meni izade 40 hurmasica.


Posluživanje

Nedostajes mi draga majka.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar