loading...

NAPOLEON KUGLICE....SUPER KUGLICE

Sastojci
Potrebno je za oko 35-40 kuglica:
100 g mlevenih oraha
100 g prah šećera
100 g čokolade
1 jaje
50 g maslaca
1 kašika ruma
Za nadev:
jedno tvrdo kuvano žumance


50 g maslaca
50 g prah šećera
1 pakovanje vanil šećera
po želji malo sitno rendane kore pomorandže
Za valjanje kuglica:
50-tak grama mlevenih oraha
ili čokolada u prahu
ili razne čokoladne perlice
ili šta vam već odgovara :)




Priprema
1.
Razlika izmedju originalnog recepta i ovog je u tome što u originalnom ide celo živo jaje. Sve ostalo je potpuno isto, u gram. Pa ako izvoljevate možete i tako da ih pravite... Ja sam ipak ovako:
2.
U šerpici, na sasvim tihoj vatri otopiti 50 g maslaca pa dodati 100 g prah šećera (može slobodno i upola manje!) i 100 g čokolade. Temperatura mora da bude najniža moguća, dakle tek da se svi sastojci otope, što znači da će sve ovo da potraje... Dodati jedno celo jaje i rum, malo pojačati vatru pa uz stalno mešanje kuvati par minuta, koliko da smesu dovetede skoro pa do ključanja. Kažem skoro, jer ne bi trebalo da proključa.
3.
Skloniti s vatre i umešati mlevene orahe. Ostaviti da se sasvim ohladi.
4.
Za to vreme napraviti nadev za kuglice: ispasirati jedno tvrdo kuvano žumance (jednom su me pitali a šta radim sa belancetom, pa pojedem ga il' ga bacim, belancetu je sasvim svejedno šta će biti s njim, ionsko je već kuvano ;) ), dodati prah šećer, vanilu i maslac. Sve dobro umutiti viljuškom, da se dobije lepa, jednolična masa. Ako želite možete dodati i koricu pomorandže, odlično će se slagati s rumom i čokoladom! I ovu smesu ostaviti da se ohladi, ali nju stavite u frižider na jedno petnaestak minuta. Zatim formirati male kuglice, prečnika od jedno 7-8 mm recimo, mogu i trunčicu veće. Napravite ih bar 35 komada. Pa i njih dopeći u frižideru.
5.
E sad kad se sve lepo ohladilo i steglo, praviti bombice. Uzimati komade tamne smese, napraviti kuglicu, udubiti je u sredini, u udubljenje ubaciti kuglicu žutog nadeva i sve pažljivo zatvoriti. Uvaljati u mlevene orahe ili već šta ste odabrali. A možete ih i prelivati čokoladom.


6.
Kuglice čuvajte na hladnom ali ih pre služenja iznesite na sobnu temperaturu, da odstoje jedno desetak minuta, mnogo su ukusnije kada malo omekšaju.
7.
P.S. Oni koji bombice jedu u jednom zalogaju, neće primetiti vaš trud i muku. Ali oni koji je zagrizu znaće da cene. Odlične su samo i jedino ako se naprave s maslacem, tada im sve arome dolaze do izražaja.
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar