loading...

Češka julpita - lijep,sočan,starinski kolač-pita,domaćice ga obožavaju,jer se vrlo lako i jednostavno priprema!

 Sastojci 10 osoba

    za biskvito tijesto
    6 bjelanjaka,čvrsti snijeg
    6 žutanjaka
    120g. Šećera ( kristal)
    5 žlica kakaa u prahu Dolcela ili čokolade u prahu
    5 žlica mljevenih oraha
    5 žlica Glatkog brašna Podravka
    1/2 vrećice Prašak za pecivo Docela

    za prvi mliječni preljev
    200ml. mlijeka
    100g. Šećera ( kristal)
    par kapi ekstrakta vanilije

    za drugi mliječno-čokoladni preljev
    200ml. mlijeka
    100g. Šećera ( kristal)
    par kapi ekstrakta vanilije
    100g. putera/maslaca
    100g. mljevenih oraha
    50g. čokolade crne za kuhanje

    za ukrašavanje
    50g. grubo rendane čokolade crne za kuhanje


 Priprema

    1.

    samo par savjeta,prije pisanja recepta,jaja moraju biti svježa i po mogućnosti domaća,jer su upravo oni,glavni faktor da vam biskvitno-čokoladno tijesto ima lijepu i mekanu teksturu.

    odvojite (oprezno) bjelanjke i žutanjke.

    miksajte bjelanjke,pa kad budu čvrsta lagano dodajte šećer i nastavite miksati.u čvrstu smjesu dodajte žutanjke,jedno po jedno,pa između svakog dodavanja neprestano miksajte.
    2.

    u smjesu dodajte suhe sastojke,brašno,kakao,prašak za pecivo i orahe.umutite drvenom žlicom da se sve spoji i sjedini.u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva pecite 20-ak minuta.
    3.

    5 minuta,pred kraj pečenja skuhajte prvi  mliječni preljev,pa vruć kolač prelijte vrućim preljevom.

    ostavite pitu da se prohladi pa pripremite drugi mliječni preljev,sve sastojke spojite i neka se otope i kuhajte 1 minutu, prohlađenu pitu lagano prelijte i drugim preljevom,po vrhu narendajte pola čokolade i dobro ohladite,najbolje preko noći i drugi dan poslužite.


Posluživanje

veličina pleha za pečenje 20x30cm.    pita je izuzetno sočne i mekane teksture,ostavite preko noći u frižider da se dobro ohladi i drugi dan poslužite,ako volite ljeti(u julu mjesecu)))) s kuglicom sladoleda od vanilije ili okusa čokolade a super je i dodatkom šlaga ili tučenog slatkog vrhnja..uživajte!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar