loading...

Masna jetra. Jednostavne upute za liječenje masne jetre prirodnim putem

Problem zvani masna jetra može se sanirati prirodnim putem i promjenama u načinu života. Masna jetra (FLD) može da se dobije na dva načina. Jedan se zove "ne-alkoholicna masna jetra" (NAFLD). U ovom slučaju u jetri se nalazi mnogo više masnoće nego što bi trebalo. I ova vrsta masne jetre može se razvrstati u dvije kategorije. U prvu kategoriju spadaju pacijenti kod kojih se u jetri nalazi višak masnoće, ali još uvijek nema ostećenja na jetri.

Druga kategorija masne jetre,  podrazumijeva pacijente koji takođe imaju višak masnoće u jetri, ali do ostećenja ćelija jetre je već došlo. Ova vrsta masne jetre se zove "ne-alkoholni steatohepatitis" (NASH)
Ne-alkoholni steatohepatitis, ako nije pravilno tretiran će izazvati dodatna ostećenja jetre i može preći u cirozu jetre. Ovo može dovesti do potpunog otkazivanje funkcija jetre pa čak i do tumora.


Zbog čega dolazi do masne jetre?

Do masne jetre najčešće dolazi zbog pogrešne ishrane (debljanja), prekomjernog korištenja alkoola, a i zbog dijabetesa.

Manje količine masnoće u jetri su normalne. Ako jetra sadrži više od 5% ukupne težine u masnoći, to znači da imate masnu jetru. Ovo eventualno može dovesti do kritičnih i kobnih posljedica ako se ne poduzmu potrebne mjere za smanjenje masnoće u jetri.

Kako u stvari dolazi do povišene masnoće u jetri? Zbog razloga koje sam već naveo, veliki broj triglicerida se akumulira u ćelijama jetre, što dovodi do pometnje rada funkcija ovoga organa.

Masna jetra takođe moze biti praćena i progresivnom upalom jetre (hepatitisom), i ovo stanje se zove steatohepatitis.
Liječenje masne jetre
Početni stadij i blaži oblik masne jetre

Blaži oblici ne-alkoholne masne jetre mogu se jednostavno tretirati promjenama u režimu ishrane i fizičkim vježbanjem. Fizičko vježbanje se mora prilagoditi stanju i godinama pacijenta. U nekim slučajevima produžene šetnje i lagano trčanje mogu biti dovoljni, ali nekad su potrebne i teže fizičke aktivnosti.

Ramslin kapi od divljeg bijelog luka, sremuša, efektno djeluju protiv masnoće jetre, triglicerida i holesterola. Potražite Ramslin kapi sremuša u apotekama ili https://drhasanagic.com

Prirodne Hepatal kapi pomažu i ubrzavaju smanjenje masnoće u jetri i koriste se kod težih slučajeva masne jetre gdje su hepatits i ciroza prisutni. Uvijek su preporučljiv dodatak ishrani kao i bilo kojoj drugoj terapiji za bolesnu jetru.
Masna jetra - Teži slučajevi

Teži oblici masne jetre pored promjena u ishrani i fizičkog vježbanja zahtijevaju i određene suplemente. Hepatal kapi i čaj od pirevine pomažu kod ne-alkoholne masne jetre i početnih stadija bolesti izazvane alkoholom.

Kod kritičnih slučajeva gdje problem masne jetre prijeti da pređe u cirozu, kompletna terapija doktora Hasanagića se preporučuje.

Masna jetra, gdje još nije došlo do ostećenja ćelija ili sa početnom fazom ostećenja, može potpuno da se sanira primjenom odgovarajućih mjera i terapija.
OSNOVNI PLAN I NAČIN ISHRANE KAD JE MASNA JETRA U PITANJU

Dva osnovna principa za ishranu:

1) Nikada gladan, nikada sit
2) U organizam se moraju unositi sve glavne komponente ishrane u onim količinama koje će zadovoljiti uslove iz prvog principa, a to znači ugljikohidrate, bjelančevine, masti, vitamine, minerale.

    Kod sastavljanja plana i načina ishrane kod oboljenja jetre, kod svakog pojedinačnog slučaja treba voditi računa o tome da su ukusi različiti, da neko više voli jednu vrstu hrane, a manje drugu. Iz ovoga proizilazi da se jelovnik sastavlja u saradnji i uz sudjelovanje samog bolesnika.
    Jelovnik se prilagođava sezoni i ponudi kraja u kojem se živi.
    Preporučuje se pet obroka dnevno. Tri glavna (doručak, ručak i večera) su nešto obilnija i treba da se uzimaju svaki dan u isto vrijeme. Dva međuobroka treba da imaju veznu funkciju, da bi se ispoštovao princip „nikad sit, nikad gladan“. Večeru, kao zadnji obrok, treba završiti oko 19 časova.
    Uobičajeno je da se oboljelima na jetri preporučuje neslana i nezačinjena hrana, što samo donekle ima svoje opravdanje, ali takva hrana je bljutava i bezukusna. Hrana se treba umjereno posoliti i to isključivo morskom ili himalajskom solju, a začinjavati limunom, bijelim lukom i začinima, koji ne samo da će poboljšati ukus hrane i izazvati apetit, nego će imati čitav niz pozitivnih efekata na rad i obnovu jetre i ukupni oporavak.
    Savjetuje se potpuno izbjegavanje prerađene i rafinirane hrane.
    Po mogućnosti, koristiti namirnice organičkog porijekla.

Pravilna ishrana uvijek treba da je glavni borac protiv masne jetre, ali ako niste u mogućnosti da konstantno imate zdrave namirnice koristite supplemente kao što su Hepatal kapi, Ramslin kapi od sremuša, tinkturu koprive ili čaj od korijena čička.
MASNA JETRA PRIMJER DORUČKA

    Svježe cijeđeni sok narandže, mrkve, jabuke i sl.
     Svježe voće (ananas, borovnice, dunja, grožđe, jabuka, maline, narandža, trešnje, šljive, šumske jagode) ili kompot od voća
    Žitarice:
    Ovsena kaša
    Kaša od prosa
    Kaša od kinoe (quinoa)
    Kaša od heljde

Svježe skuvanu kašu (po želji) zasladiti sa malo meda ili javorovog sirupa, dodati isječenog ili narendanog svježeg voća ili suvog voća. Suvo voće (kajsije, grožđice, smokve, brusnice, šljive itd.) koristiti u manjim količinama zbog visokog sadržaja šećera, a obavezno potopiti u vodu preko noći ili barem par sati, potom iscijediti i vodu baciti. Posuti sa malo usitnjenih badema, lješnika ili oraha. Po želji dodati cimeta.

    1 do 2 kriške ražanog ili nekog drugog kvalitetnog hljeba od integralnih žitarica sa džemom.
    Nezaslađene pahuljice ili muesli sa jogurtom, sojinim ili bademovim mlijekom.
    Jedenje jaja treba ograničiti ili potpuno eliminisati u zavisnosti od stepena oštećenja jetre.
    Izbjegavati pšenični hljeb čak i ako je od integralnog brašna

MASNA JETRA, PRIMJER RUČKA I VEČERE

Svježa salata: isjeći i izmiješati jednu ili više zelenih lisnatih salata (puterica, rimska, radič, endivija, mladog špinata itd.).

Dodati po izboru:

    nasjeckanog crvenog ili mladog luka; bijelog luka
    zelenog celera
    rotkvice
    cvekle
    mrkve
    paradajza
    karfiola
    svježe paprike i sl.

Začiniti sa maslinovim uljem, svježe iscijedjenim sokom limuna i malo morske soli. Da pojačate dejstvo salate i dobijete blagi okus bijelog luka dodajte 20 RAMSLIN kapi od sremuša po serviranju za jednu osobu.

Salata od zelenog i crvenog kupusa, mrkve i cvekle

Izrendati sve sastojke i začiniti sa jabukovim sirćetom, maslinovim uljem. Dodati isitnjenog bijelog luka ili rena. Po želji dodati lista peršuna; malo osušenih ili svježih listova hajdučke trave.

Salata od mrkve sa renom

Nastrugati nekoliko šargarepa sa korijenom rena. Dodati malo morske soli, ulja i sirćeta i dobro izmiješati.

Salata od mrkve sa pavlakom

Mrkvu istrugati nasitno, izmiješati sa malo soli i limuna i ostaviti da malo odstoji. Prije upotrebe umiješati kiselu pavlaku, jogurt ili mladi sir.

Topla salata od šparoga (može se varirati: praziluk, brokoli, prokule, boranija i sl.)

Povrće nakratko obariti i ocijediti. Preliti uljem i sirćetom. Po želji, dodati bijelog luka. Poslužiti još toplo ili ohladjeno uz barenu rižu, bareni krompir, slatki krompir.

Krompir salata sa crvenim lukom

Skuvan krompir i svjež luk isjeckati. Dodati maslinovo ulje, morsku ili himalajsku so, limunov sok ili jabukovo sirće. Po ukusu i želji dodati biber, svijež ili suv isjeckan ili samljeven ruzmarin.

U svaku od ovih salata možete dodati 20 Ramslin kapi od sremuša po serviranju za jednu osobu. Ovo će pojačati dejstvo u odmaščivanju jetre i dodati balgi ukus bijelog luka obrocima.
Priključite se našoj Facebook grupi Priroda Lijeći za dodatne savjete kod problema sa masnom jetrom.

Supa od povrća ili Hipokratova supa (po Gersonovoj terapiji)

    1 korijen celera ili 3-4 stabljike zelenog celera
    1 korijen peršuna
    1-2 praziluka
    2 glavice crvenog luka
    1-2 češnja bijelog luka (može se kuvati ili izgnječiti i dodati naknadno u vruću supu)
    2-3 paradajza, ili više po želji
    2-3 krompira
    Isjeckanog lista svježeg peršuna

Po želji se može dodati i drugih začina (konsultovati knjigu „Ljekovito bilje i jetra“ Dr Enesa Hasanagića)



Povrće oprati, očistiti i isjeći na manje komade. Staviti u veći lonac i dosuti vode da pokrije povrće. Pustiti da provrije, onda smanjiti temperaturu i lagano kuvati sat i po do dva sata, dok sve povrće ne omekša. Po želji se može ispasirati. Ova supa se može koristiti kao osnova za druga, složenija jela.
Supa od cvekle. Posebno se preporucuje ako je masna jetra !

    2 cvekle (oprane i očišćene, ali neoguljene)
    1 crveni luk
    1 mrkva
    2 paradajza
    manja glavica crvenog kupusa, isječena
    list lovora
    voda
    1 supena kašika jabukovog sirćeta
    sok od pola limuna
    začini (konsultovati knjigu „Ljekovito bilje i jetra“ Dr Enesa Hasanagića)
    jogurt
    list peršuna

Isjeckati i staviti u lonac cveklu, luk, mrkvu i paradajz. Dodati kupus i lovor. Preliti vodom da ogrezne i dodati sirće, sok limuna i začinsko bilje. Pustiti da proključa, onda smanjiti temperaturu i lagano kuvati oko sat vremena. Kad je supa gotova, može se ispasirati i servirati sa jogurtom i isjckanim peršunom.

Supa od riže

40 grama riže kuvati u 4 dcl vode dok se ne raskuva. Propasirati i po potrebi dodati vrele vode. (Ovako pripremljena riža se može povremeno dodati u bilo koju supu). Posoliti i po ukusu dodati soka od limuna. Na samom kraju kuvanja može se dodati žumance. Jača supa se dobije ako se umjesto vode koristi bujon od goveđih kostiju. Umjesto riže može se koristiti ječam (geršla), zob, heljda. Preporučuje se da stoje u vodi preko noći.

Preuzeto sa: https://jetra.org
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar