loading...

Moka torta sa orasima i rumom - predivna, jednostavna, veoma ukusna!

 Sastojci

    8 belanaca
    120 gr šećera
    5 žumanca
    160 gr oraha
    80 gr brašna
    1 kašičica mlevene kafe
    1 kašičica praška za pecivo
    mrvica soli
    3 žumanceta
    150 gr šećera
    2 kesice vanilin šećera
    1,5 kašika oštrog brašna
    60 gr gustina
    600 ml mleka
    80 ml nezaslađene nes kafe
    200 gr putera
    8 kašika tamnog ruma
    100 gr oraha za dekoraciju


 Priprema

    1.

    Belanaca umutiti u sneg, dodati šećer i još malo mutiti. Dodati i žumanca, mućenjem sjediniti sa belancima i isključiti mikser. U masu pažljivo umešati brašno pomešano sa orasima, praškom za pecivo, mrvicom soli i kafom. U veliki pleh od rerne (moj je 40x40cm) staviti papir za pečenje, uliti dobijenu masu i peći koru na 180°C tridesetak minuta. Pred kraj pečenja probati čačkalicom da li je gotovo. Pečenu koru iseći na četiri dela ako želite četvrtastu tortu (dobićete 4 kore 20x20cm), ili na 3 dela ako želite pravougaonu (40x13cm).
    2.

    Umutiti žumanca sa šećerom, vanilin šećerom, oštrim brašnoma, gustinom i 2 dl hladnog mleka. Ostatak mleka zagrejati da provri, skloniti sa vatre i uliti masu sa razmućenim žumancima. Kuvati dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Skuvan krem pokriti po površini providnom folijom i ostaviti da se sasvim ohladi.
        Puter penasto umutiti mikserom i dodati kašiku po kašiku u ohlađeni i izmiksan fil. Kašičicu nes kafe rastopiti u 80 ml hladne vode i iz par puta uliti u fil (posle svakog dodavanje dobro mutiti da se sjedini).
    3.

    Svaku koru nakvasiti sa 2 kašike ruma i premazati je četvrtinom fila. Poslednju koru premazati filom odozgo, pa preostalim filom premazati tortu i sa strane i staviti je u frižider na pola sata da se stegne.
    4.

    Orahe propeći desetak minuta u rerni zagrejanoj na 200°C, ohladiti i najlepšim polutkama ukrasiti tortu odozgo, a ostale orahe krupno samleti i nalepiti ih na stranice. Tortu staviti na hladno da prenoći.


    5.

    Pre posluživanja izvaditi da odstoji 15 minuta na sobnoj temperaturi i onda seći i poslužiti.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar