Karamel torta - nama preukusna!

 Sastojci

    Biskvit
    6 velikih jaja
    120g šećera ( kristal)
    120g mliječne čokolade
    ½ praška za pecivo Docela

    Karamela
    1 zaslađeno kondenzirano mlijeko (397ml)

    Krema od krem sira
    200g krem sira
    130g šećera u prahu
    1 žličica vanilija ekstrakta
    360ml Slatkog vrhnja Dolcela
    2 žlice šećera u prahu Dolcela
    1 šlagfix Dolcela

 Priprema

    1.

    Prije svega pripremite karamelu. U posudu za pečenje (kod mene keramička) ulijte kondenzirano mlijeko pa preko nje stavite aluminijsku foliju. Stavite posudu u dublji pleh i u njega ulijte uzavrelu vodu, najbolje je vodu uliti nakon što pleh s posudom stavite u pećnicu.




U zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva karamelu pecite oko 75 minuta, a nakon toga ju, još vrelu, štapnim mikserom izmiksajte dok ne uklonite sve grudvice nastale tijekom pečenja. Ostavite ju na sobnoj temperaturi da se hladi dok pripremate ostatak.
    2.

    Dno kalup promjera 22cm obložite papirom za pečenje te ga cijelog premažite maslacom. Bjelanjke istucite s šećerom, a u drugoj, većoj posudi izmiksajte žutanjke s praškom za pecivo. Na pari ili u mikrovalnoj otopite čokoladu pa ju dodajte žutanjcima i sve dobro izmiješajte špatulom. Na samom kraju u smjesu laganim kružnim pokretima umiješajte i tučene bjelanjke. Smjesu prebacite u kalup i biskvit pecite 35-40 minuta u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva. Kada je gotov izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon nekog vremena možete ga prebaciti i u hladnjak na 20-ak minuta kako bi se malo učvrsnio. Biskvit će tijekom pečenja jako narasti, a nakon vađenja iz pećnice naglo pasti dok će samo rubovi ostati. Bez brige, tako i treba biti jer na taj način možete ispuniti tortu s karamelom.
    3.

    Pripremite kremu od krem sira tako da prvo utučete slatko vrhnje s šlagfixom i 2 žlice šećera u prahu, pripazite da ga ne pretučete. U drugoj posudi izmiksajte krem sir s preostalim sastojcima, a kada dobijete glatku smjesu u nju špatulom lagano umiješajte tučeno slatko vrhnje. Ohlađen biskvit izvadite iz kalupa za pečenje tako da nožem odvojite rubove torte od kalupa. Premažite ga s 2/3 dobivene karamele.




Po želji osim karamele stavite i neko voće, ja sam koristila pire od banane. Ostavite tortu u zamrzivaču barem 5 minuta kako bi se karamela stegnula prije nanošenja kreme. Nakon toga nanesite kremu i poravnajte ju. Premažite cijelu tortu ili ispunite samo unutrašnjost, a preostalu kremu iskoristite za dekoraciju. Kada ste tortu premazali i dekorirali kremom, ostatak karamele prebacite u slastičarsku vrećicu s željenim nastavkom i nanesite ju na tortu.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar