Krafne iz pećnice - oduševiti će vas!

 Sastojci

    750 g Glatkog brašna Podravka
    4 žlice Šećera ( kristal)
    1 žličica soli
    1 žličica Vanilin šećer Dolcela
    2 vrećice Kvasca instant Dolcela
    350 ml toplog mlijeka
    150 ml Ulja
    2 Jaja
    3 Žumanjka





    Premaz
    1 Žumanjak + malo ulja

    Glazura
    300 g Čokolade za kuhanje
    3-4 žlice Ulja
    malo maslaca ili margarina

 Priprema

    1.   

    Pomiješati brašno, šećer, kvasac, vanilin šećer i sol. Dodati u sredinu jaja i žumanjke. Nastaviti postepeno dodavati mlijeko i ulje i miksati mikserom ili ručno. Kada tijesto postane kompaktno, prebacite ga na radnu površinu i mijesite rukama. Pobrašnite radnu površinu jer je tijesto dosta mekano.
    2.

    Mijesite ga 10tak minuta. Tijesto mora nakon toga postati glatko i svilenkasto na dodir. Odložite ga posudu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da miruje 40tak minuta kako bi udvostručilo volumen.
    3.

    Uzdignuto tijesto istresite na pobrašnjenu radnu površinu, rastanjite ga valjkom na debljinu od 1,5 cm.
    Oblikujte tijesto sa kalupom za krafne, i u sredinu svake napravite rupu. Ja sam koristila čep od boce i ispostavilo se da dobro služi. Preostalo tijesto umijesite ponovo i iskoristite za ostatak krafni.
    4. 

    Ako ćete ih peći u pećnici, slažite ih u lim koji ste obložili masnim papirom, pazite na razmak između krafni. Prekrijte ih krpom i ostavite da se dižu još nekih 30tak minuta.
    5   

    Ako ćete ih pržiti na ulju, ostavite ih izrezane na čistoj podlozi, ppokrijte čistom krpom i ostavite da miruju. Vrlo je bitno da krafne prije pečenja miruju barem 20-30tak minuta.
    6.

    Krafne koje pečete u pećnici, premažite prije pečenja sa žumanjkom i uljem. Pecite u pećnici na 180C 20 minuta, ovisno o pećnici. Gotove su kada dobiju lijepu zlatnu boju, zatim ih ostavite da se ohlade i premažite sa čokoladom.




    7.

    ko ih pečete na ulju, uzmite tavu i na nju stavite ulja dovoljno da prekrije pola krafne, kada ulje zagrijete stavite svoje krafne na njega. Gotove su kada porumene s obje strane.
    8.   

    Za čokoladni umak treba zagrijati u posudici maslac/margarin i par žlica ulja pa u njemu otopiti natrganu čokoladu za kuhanje. Miješajte dok se čokolada ne otopi i uranjajte svoje krafne u čokoladu, ukrasite po vašim željama i uživajte.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar