Ovo su zaista minijaturne štrudlice malo veće od zalogaja, prhke, umjereno slatke, savršenog balansa tijesta i nadjeva - Prhke štrudlice sa makom!

 Sastojci

    Za 44 štrudlice:

    Tijesto:
    200 g glatkog brašna
    1 žličica praška za pecivo
    125 g maslaca
    50 g šećera u prahu
    1 prstohvat soli
    1 žumanjak
    1-2 žlice kiselog vrhnja 20%mm ili 50g krem sira

    Nadjev:
    150 g mljevenog maka
    75 g šećera
    150 ml vrelog mlijeka
    1 žlica džema od marelice (30 g)
    šećer u prahu za posipanje




 Priprema

    1.

    Tijesto:

    Pomiješati brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo i sol pa utrljati na listiće rezan hladni maslac.

    Dodati žumanjak i kiselo vrhnje, prvo 1 žlicu, a po potrebi i drugu i zamijesiti tijesto. Ne mijesiti dugo, samo da se sastojci povežu.

    U nedostatku kiselog vrhnja, stavila sam 50 g krem sira.

    Oblikovati u disk, umotati u prozirnu foliju i spremiti u hladnjak na 30 minuta.
    2.

    Nadjev:

    Pomiješati mljeveni mak i šećer pa pofuriti kipućim mlijekom. Dodati džem od marelice i dobro izmiješati.

    Ohladiti.

    Ohlađen nadjev ne smije biti rijedak, ali ni pregust jer se neće moći razmazati preko tankog tijesta.
    3.

    Izrada:

    Ohlađeno tijesto podijeliti na dva dijela.

    Jedan komad tijesta pobrašniti sa svih strana, pa između dva papira za pečenje razvaljati u pravokutnik 22x28 cm.

    Najlakši način valjanja tijesta je opisan u receptu za prhke štrudlice sa nutellom.

    Cijelu površinu dobivenog pravokutnog tijesta premazati sa pola nadjeva pa prerezati na dva dijela po sredini stranice 22 cm. Dobiju sa dva pravokutnika 11x28 cm.

    Prije nego se počne praviti rolada, pomaknuti nadjev oko 1/2 cm prema unutra s obje strane duž prerezanog tijesta kako bi se rolada bolje zalijepila.

    Pomoću papira zarolati jednu stranu tijesta sa nadjevom prema sredini gdje je prerezano. Dobivenu roladu prebaciti na lim obložen papirom za pečenje tako da je spoj s donje strane rolade. Potom zarolati drugu polovinu tijesta i prebaciti na lim.

    Na isti način napraviti rolade od drugog komada tijesta.

   



    Zarezati gornji sloj rolada na svakih 2,5 cm širine i tako označiti štrudlice. Tijesto ne rezati do kraja, štrudlice trebaju ostati povezane.

    Peći na 180°C oko 25 minuta, odozgo štrudlice trebaju biti blijede, samo rubovi da počnu žutjeti.
   

    Pečene štrudlice prohladiti 1-2 minute i još vruće oštrim nožem rezati po zarezima do kraja. Nož svaki put obrisati papirnatom salvetom.

    Prohlađene štrudlice posuti šećerom u prahu, a kad se sasvim ohlade, spremiti u limenu kutiju.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar