Punjena pogača - ukus koji osvaja!

 Sastojci

    za tijesto
    2 dl mlijeka
    1,5 dl jogurta
    1 kom jaje
    30 g svježeg kvasca
    3 kašike ulja
    1 kašikica šećera
    1 kašikica soli
    600 g brašna

    za premazati loptice
    50 g maslaca sobne temperature




    za punjenje
    8 kriški kulena
    8 kockica tvrdog sira
    1 kom žumance za premazivanje
    po potrebi susam za posipanje

 Priprema

    1.

    Za tijesto podgrijati mlijeko da bude mlako i sa 1 dl preliti kvasac pomiješan sa 1 kašikicom šećera i ostaviti da naraste. Ostatak mlijeka i jogurt podgrijati da bude mlako. Umutiti jaje, dodati ulje, so, nadošli kvasac i mlijeko i jogurt. Postepeno dodavati brašno i umijesiti glatko tijesto. Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da naraste.
    2.

    Tijesto podijeliti na 12 jednakih dijelova. 8 loptica premijesiti i ostaviti sa strane.
    3.

    Preostale 4 loptice istanjiti, 3 premazati omekšalim maslacem, preko njih staviti 4-tu ne premazanu, pa istanjiti u krug prečnika 20-ak cm.
    4.

    Isjeći na 8 jednakih dijelova, pa svaki dio zasjeći po sredini tako da vrh trokuta ostane ne rasječen. Vrh trokuta provući 2 puta kroz rasječeni dio
    5.

    Uzeti jednu lopticu, malo je rukom pritisnuti, staviti kolut kulena i kockicu sira, krajeve pokupiti u sredinu i pritisnuti malo da se spoje
    6.

    staviti na širu stranu trokuta a usukani dio prebaciti preko loptice
    7.

    stavljati u pleh premazan sa malo ulja, tako raditi sa svih 8 loptica




    8.

    premazati umućenim žumancetom razmućenim sa malo ulja, posuti susamom i ostaviti da naraste
    9.

    Peći na 200 C da fino porumeni.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar