Sočne, ukusne i odlične za sve ljubitelje čokolade i kokosa!

 Sastojci

    Coko smjesa:
    150 g butera/maslaca
    150 g cokolade
    4 jaja (220 g)
    150 g secera
    1 bourbon vanilin secer
    150 g glatkog brasna
    2 velike kasike kakaoa (25 g)
    1 male kasike praska za pecivo Docela (12 g)




    Kokos smjesa:
    800 ml mljeka
    1 Vanila puding Dolcela
    50 g griza
    150 g secera
    1 vanilin secer
    120 g kokosa
    50 g mljevene plazma keksa
    dekoracija po ukusu ( cokoladna glazura)

 Priprema

    1.

    Cokoladu zajedno sa maslacem oboje sitno nasjeceno istopiti, najbolje iznad pare, pa to presuti u jednu plasticnu posudu i pustiti da se ohladi.

    Dok se coko smjesa hladi pripremiti sve ostale sastojke, kao i pleh oblozen sa papirom za pecenje ( koristila sam manji pleh, kocke su bas velike, preporucujem peci u plehu  promjera 26 x 20 cm a mozete ih peci i u okruglom plehu 26 cm).
    2.

    Ukljuciti pecnicu da se zagrije na 180 stepeni.

    Coko-maslac smjesi dodavati prvo secer i sve zicom mjesati, ne treba vam mikser.Sad dodavati jaja jedno po jedno cjelo vrjeme mjesati dok se svi sastojci ne utrose.

    Usuti coko smjesu u pleh i peci oko 25 minuta, najbolje proba cackalicom, ne pecu sve pecnice jednako.
    3.

    Dok se tjesto pece pripremiti coko smjesu: Mljeko staviti u posudu u kojoj cete kuhati fil, dodati odmah secer, vanilin, puding i griz te zicom fino izmjesati i staviti to na stednjak da se kuha, cjelo vrjeme mjesati da ne zagori, dok se ne pocne fino zgusnjavatu, nekih 5-8 minuta.

    Maci sa stednjaka, i odmah dodati kokosi keks i fino izmjesati.




    4.

    Peceni biskvit da malo stane, presjeci na pola, premazati sa marmeladom po ukusu a i ne mora, usuti kokos smjesu preko i poklopiti drugom polovinom biskvita.

    Preliti cjelu kolac cokoladnom glazurom: 200 g cokolade, mljecnu sam koristila istopiti iznad pare sa 30 ml slatke pavlake i preliti tim kolac, posuti sa coko mrvicama.Ostaviti na hladnom da se stegne i sjeci kolac na kocke ili po zelji.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar