loading...

USKRSNA PLETENICA SA SIROM....BRZO I LAKO

Potrebno:
1 kg glatkog brašna
2 vrećice instant suhog kvasca
1 vrećica Dr. Oetker mješavine dodataka Pinca/Sirnica
2 cijela jaja
3 žumanjka


20 dag maslaca
2 dl mlijeka
1 čaša kiselog vrhnja (180g)
20 dag šećera
mala žličica soli

Priprema:
U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, napravite udubinu u sredini u koju valja uliti otopljeni maslac, jaja i žumanjke, dodati i kiselo vrhnje  pa uz postepeno dolijevanje toplog mlijeka mikserom umutite mekano tijesto.
Izručiti tijesto tada na radnu površinu pa uz povremeno posipavanje brašnom umijesiti glatko tijesto. Zapamtite – tijesto će biti mekše i podatnije i bolje će se dignuti, što se duže mijesi rukama! Da je dovoljno dobro, primjetiti ćete po tome što je površinom glatko i sjajno. Tako umiješeno tijesto pokriti folijom za očuvanje svježine (tako se neće na površini stvoriti korica) i pustiti da se diže 1 sat.



Nakon toga tijesto premijesiti, izrezati na 6 jednakih dijelova (za dvije pletenice: svaka pletenica – 3 kraka), pa svaki dio razvaljati rukama u deblji valjak. Uzeti po tri trake, staviti ih jednu do druge, na vrhu spojiti rukama pa isplesti pletenicu. Pletenicu pletite lagano i bez zatezanja jer će inače tijekom pečenja puknuti! Isto napravite s preostala tri komada tijesta. Pletenice odložite u lim na papir za pečenje, pokrijte čistim ubrusom i pustite na toplome još 30 minuta da se malo podignu.
Pletenice prije pečenja premazati razmućenim jajetom i peći u pećnici na 170ºC 45 min. dok lijepo ne porumene.
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar