loading...

Upala krajnika, simptomi i lečenje na prirodan način

Kada spominjemo upalu krajnika, opšte poznata stvar je da je veoma neprijatna pojava u našem organizmu. Na žalost od nje niko nije pošteđen, svi smo se više puta u životu suočili sa ovim problemom. Interesantno je da je podjednako zastupljena kako kod dece tako i kod odraslih.

Upala krajnika (mandula) naziva se još i angina ili tonzilitis. Krajnici, tonzile ili mandule su limfne žlezde koje se nalaze s obe strane grla, i kao takve su deo imunog sistema. Postoje dva nepčana krajnika (mandule), koje se nalaze u usnoj šupljini i treći krajnik (vegetacije), koji se nalazi iza nosne šupljine, u ždrelu.

Njihov zadatak je zaštita disajnih  puteva i ždrela od napada bakterija i virusa.

Simptomi kod upaljenih kranika su najčešće nalik simptomima gripe ili jače prehlade. Ako osećate opštu malaksalost i ako osećate da vas boli grlo, odnosno glava, ako vam je čas toplo, čas hladno, pregledajte grlo. Ako su vam krajnici crveni, upaljeni i povećani, najverovatnije imate upalu krajnika.

Zdrav način života, redovna higijena i prestanak pušenja mogu osigurati zdravlje vaših krajnika.
Kako dolazi do upale krajnika?

Do upale krajnika ili tonzilitisa dolazi usled njihovog  izlaganja mikroorganizmima koji izazivaju upalu. Uzročnici mogu biti i bakterije i virusi, ali i alergije kao i  poremećaji vezivnog tkiva. Najčešći uzročnik upale krajnika je beta – hemolitički streptokok.

U slučaju hronične upale, krajnici više ne mogu obavljati svoju odbrambenu funkciju tako da  oni sami postaju žarište upale.

Uobičajeno, ulazak virusa i bakterija u ždrelo dovodi do manje infekcije, koja tada podstiče imuni sistem da  stvara antitela . Međutim, u određenim slučajevima, a najčešće kod dece, imuni sistem nije dovoljno jak ili razvijen pa tada dolazi do upale krajnika usled bakterijske ili virusne infekcije.
Koji su simptomi upale krajnika?


Uobičajeni simptomi akutne upale krajnika su:

* Jaki bolovi u grlu

* Problemi s gutanjem

* Povišena telesna temperatura

* Glavobolja

* Bolovi u grudnom košu

* Bolovi u zglobovima

* Osip

* Povraćanje

* Loše opšte  zdravstveno stanje zbog oslabljenog imunog sistema

* Natečenost limfnih žlezda na vratu

* Crveno i upaljeno grlo, sa žućkasto – belim naslagama gnoja

Simptomi hronične upale krajnika obično nisu tako intenzivni kao kod akutne upale, a mogu obuhvatati sledeće simptome:

* Problemi s gutanjem

*  Belo – žućkaste naslage na krajnicima

*  Loš ukus u ustima

* Neprijatan zadah

* Česte infekcije

* Osećaj slabosti

* Loše opše zdravstveno stanje zbog oslabljenog imunog sistema
 Uvećan treći krajnik (adenoidne vegetacije)

Treći krajnik ili adenoidne vegetacije je limfno tkivo koje se nalazi na zadnjoj strani ždrela, iza nosnih šupljina.Kao i nepčane, treći krajnik ima ulogu zaštite od infekcija. Međutim, u određenim slučajevima potrebno ga je odstraniti,  posebno  ukoliko uzrokuje smetnje disanja, česte akutne upale uva, sekretorni otitis ili oslabljen sluh zbog disfunkcije Eustahijeve tube. Eustahijeva tuba je cev koja spaja ždrelo sa srednjim uvom, prilikom širenja upale iz ždrela u srednje uvo Eustahijevom tubom dolazi do poremećaja sluha

Nosna opstrukcija može uzrokovati hroničnu upalu sinusa, postnazalno slivanje kao i bronhitis. Najčešće se javlja kod dece i manifestuje se kao otežano disanje na nos i hrkanje za vreme spavanja. Rastom se vegetacije obično smanjuju tako da je je kod odraslih operacija retko kad potrebna.
Kako prepoznati uvećani treći krajnik?

Adenoidne vegetacije (treći krajnik) mogu se prepoznati prema sledećim simptomima:

*Nazalni govor

*Hrkanje i disanje na usta

*Oslabljen sluh

*Iscedak iz nosa

*Dugotrajan kašalj

*Problemi u govoru

*Glavobolja

Prilikom pregleda ovi pacijenti imaju karakterističan izgled lica koje se naziva adenoidno lice:

*  Usko lice

*  Kratka gornja usna

*  Izbočeni sekutići

*  Otvorena usta

Povećani treći krajnik može uzrokovati dugotrajnu upalu uha, upalu nosa, ždrela i sinusa kao i začepljenje nosa. Lekaru se trebate javiti ako grlobolja i temperatura potraju duže od 48 sati i  ako ste pokušali sa kućnim lečenjem. Upala krajnika obično prolazi primenom kućnih lekova i

mirovanja.
Prirodno lečenje upale krajnika

Upala krajnika najčešće se može sanirati prirodnim putem uz pomoć kućnih lekova, međutim kada su u pitanju osobe oslabljenog imuniteta kao i mala deca, najbolje je potražiti pomoć lekara. Već pri pojavi prvih simptoma, potrebno je započeti s lečenjem, a posebno s primenom toplih napitaka kako bi se sprečila angina.

Topli oblozi

Oko vrata stavljajte tople, vruće obloge kako bi se sprečio razvoj angine. Obloge možete natopiti žalfijom, sirćetom, glinom, uljem eukaliptusa i lavande.

Cvekla i sirće

Ruska narodna medicina podarila nam je jedan od najsnažnijih prirodnih lekova. Napitak od cvekle  i sirćrta. Cveklu naribajte što sitnije možete i dodajte joj jednu kašičicu 9% sirćeta Najbolja razmera bi bila  250 grama cvkle na jednu kašičicu sirćeta. Smesu dobro promešajte i zatim ostavite da odstoji dvadeset minuta. Nakon dvadeset minuta smesu procedite i u posebnu posudu. Dobijena tečnost se ne pije već se koristi isključivo za ispiranje grla. Primenjujte ga svakih 3 sata.

Slana voda

Za ispiranje grla može vam pomoći i topla voda koja ima umirujući učinak. Slana voda pomoći će vam da ubije viruse i bakterije,samim tim će ublažiti intenzitet upale. U jednu šoljicu za belu kafu sipajte toplu vodu i dodajte jednu u vrh punu kašičicu soli, najbolje morsku so, ako je nemate pri ruci, slobodno uzmite kuhinjku so. Kada se so rastvori u vodi, koristite je za ispiranje grla i krajnika.

Bosiljak

Rastvor  limuna i bosiljka: času i po vode pomiješajte s 12 listova bosiljka. Smesu kuvajte desetak minuta. Kada se smesa ohladi, dodajte sok  od jednog limuna. U rastvor možete dodati i malo meda kako biste dobili što bolji ukus. Ovaj napitak potrebno je piti tri puta dnevno tokom 3 dana.
Lekoviti čajevi za upalu sinusa

Čajevi s kojima možete ispirati grlo definitivno su nešto što će vam pomoći  kada vas zahvati ova dosadna upala: čaj od kamilice, žalfije, sleza, majčine dušice, listova jagode, kupine, ribizle  i matičnjaka.

Još neke namirnice kao pomoć

Namirnice koje će vam pomoći kod simptoma upale krajnika su: vruća pileća supa, jogurt, med i limun, žalfija (možete je dodati kao začin u jelo), biber, jabukovo sirće.

Još jedan sjajan recep koji će vam pomoći za nekoliko sati

Postoji narodni recept, za koji mnogi tvrde da ćete rešiti problem upale grla i krajnika za nekoliko sati.


Sve što vam je potrebno je 80g samlevenih semenki kima i 200ml vode.

Naime, sa 200 ml vode prelijte 80 g samlevenih semenki kima i kuvajte 15 minuta. Nakon toga dobićete masu koja najviše liči talogu od kafe. Smesu procedite i dodajte 50 ml vode i ponovo prokuvajte. Tako dobijenu smesu skinite sa šporeta i u nju dodajte jednu kašiku konjaka ili vinjaka.

Smesu piti savakih 30 minuta po jednu kašiku. Korisnici ovog recepta tvrde da se posle dva sata konzumiranja ovog napitka bol značajno samnjuje, a nakon četiri sata lečenje se završava. A samim tim i oporavak je zagarantovan.

Ukoliko vam nijedan od ovih recepata ne pomogne, molimo vas da se javite vašem lekaru.

Preuzeto sa: https://cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar