loading...

Napravite Gavez Mast ili kremu (recept)

Već nekoliko puta smo pisali o biljci gavez i o njegovim lekovitim svojstvima, posebno za probleme sa kostima i prelomima. Iako je cela biljka lekovita u ovom receptu se koristi njegov koren. Recept je prilično jednostavan i možete ga pripremiti kod svoje kuće. Mast od gaveza se koristi za razne zdravstvene probleme, za mazanje bolnih zglobova, protiv reume, povrede mišića, za rane i posekotine čak i one najteže i gnojne rane, proširene vene, kod uboda razbih insekata, pomaže kod opekotina, hemoroida, za artritis, za estetiku lica odnosno uklanjanje bora i zatezanje lica…

Postoje dve varijante pripreme i obe ćemo vam preneti. Gavez ne bi trebalo da dolazi u kontakt sa metalom.

Prva varijanta: potrebno je 50 grama gavezovog sušenog korena, čašu od jedan decilitar maslinovog ulja i 25 grama pravog pčelinjeg voska.


U činiju sa hladnom vodom dodati koren gaveza sitno iseckan tako da ga voda prekrije i ostaviti da odstoji u vodi pola dana. Nakon toga, istopiti vosak u metalnoj posudi i dodati mu maslinovo ulje. Skloniti sa vatre i presuti u drugi porcelanski sud i u njega dodati sitno iseckan koren gaveza. Mešajte drvenom kašikom da se svi sastojci sjedine.

Ostavite poklopljen sud šest sati, ponovo podgrejte i procedite u staklenu teglu. Mast čuvati u frižideru.

Druga varijanta: u ovoj varijanti se koristi svinjska mast, a postupak pripreme je sličan.

Proporcija je 10 kašika usitnjenog gaveza na 11 kašika svinjske masti. Mast zagrejete dok se ne istopi, zatim je prespete u keramički sud i dodate gavez. Promešate da se sjedini i kada počne da se hladi prespite u staklene tegle. Takođe čuvati u frižideru.

Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar