loading...

Crno-bijele kocke - predivan kolač, sočan i jako ukusan!

 Sastojci

    za biskvit
    5 kom jaja
    150 g šećera
    80 ml mlijeka
    70 g maslaca
    120 g Glatkog brašna Podravka
    50 g kakaa u prahu Dolcela
    1 kom Prašak za pecivo Docela
    1 kašičica ekstrakta vanile (ili vanil-šećer)

    za fil
    4,5 dl mlijeka
    3 kašike Gussnela Dolcela (gustina) uvrh pune
    100 g šećera
    4 dl slatke pavlake za šlag
    10 g Mljevena želatina Dolcela
    1 kašikica ekstrakta vanilije

    sirup za kore
    1 dl vode
    50 g šećera
    2 kašike Tamnog kakaa u prahu


    i još
    100 g tamne čokolade
    1 dl slatke pavlake

 Priprema

    1.

    Za biskvit odvojiti žumanca od bjelanaca, bjelanca umutiti u čvrst snijeg i ostaviti sa strane.
    Žumanca mutiti sa šećerom da se šećer istopi, dodati istopljen maslac mlijeko i vaniliju. Brašno pomiješati sa kakaom i praškom za pecivo pa umiješati u smjesu.
    Bjelanca umiješati kašikom dodajući postepeno i miješajući pooolako prebacujući smjesu odozdo prema gore da se dobije jednolična masa koja moraostati vazdušasta.
    Smjesu sipati u pleh 20x30 cm obloženu papirom za pečenje i peći na 180 C 15-20 min.
    Biskvit ohladiti i presjeći vodoravno da se dobiju 2 lista
    2.

    Za fil u malo mlijeka razmutiti gustin a ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati gustin i miješajući kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi povremeno promiješati.
    Želatin preliti sa 2-3 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Zagrijati ga da se istopi ali da ne prokuva pa umiješati u gustin i dobro umutiti. Umutiti i slatku pavlaku pa umiješati u gustin.
    3.

    Za sirup izmiješati vodu, šećer i kakao pa staviti da prokuva uz neprekidno miješanje da masa postane sjajna, malo ohladiti


   4.

    Prvi list biskvita staviti na tacnu, preliti sa 1/2 sirupa, premazati filom pa staviti drugi list i preliti ga drugom polovinom sirupa.
    5.

    Zagrijati slatku pavlaku, dodati izlomljenu čokoladu i zagrijavati da se čokolada istopi pa preliti kolač.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar