Jednostavan i jako fin kolač od bjelanjaka, za koje se često pitamo šta s njima, evo rješenja - Zebra kolač!

 Sastojci

    potrebno je
    2 dl bjelanaca ( oko 6 većih ili 7 manjih)
    mrvica soli
    120 g šećera
    150 g Glatkog brašna Podravka
    1/2 kom Prašak za pecivo Docela



    1/2 dl mlijeka
    3 kašike ulja ili istopljenog putera
    1 kašičica Gussnela Dolcela (gustina)
    1/2 kašičice ekstrakta vanilije
    1 kašičica kakaa u prahu Dolcela
    30 g tamne čokolade

 Priprema

    1.

    Bjelanjke maaalo posoliti i umutiti u čvrst snijeg. Dodati šećer i vaniliju  i mutiti da se šećer istopi. Dodati ulje ili maslac i miješati malo najmanjom brzinom. U mlijeku razmutiti gustin pa sipati u smjesu i izmiješati isto najmanjom brzinom i
    2.

    na kraju umiješati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Smjesu podijeliti na 3 jednaka dijela
    3.

    U jedan dio dodati kakao i izmiješati, u drugi dodati istopljenu čokoladu i izmiješati, treći ostaje bijel

    U kalup, moj je 30 cm pa je kolač malo niži, može i manji, obložiti papirom za pečenje, sipati po dvije kašike smjese, naizmjenično dok se sve ne utroši




    4.

    Ja sam pekla na 180 C  30 min, e sad, pošto je moj kalup veći i kolač tanji to je bilo dovoljno, ako je manji kalup treba produžiti pečenje najmanje do 35 min.ohlađen kolač ukrasiti po želji
    5.

    ostaviti da se dobro ohladi

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar