loading...

KROFNE KAO IZ PEKARE A TAKO JEDNOSTAVNE ZA NAPRAVITI

Sastojci

2 kom jaja
3 dl mlijeka
100 g margarina
20 g kvasca
3 kašike šećera
1 kašikica soli
malo ruma, naribane korice limuna
po potrebi brašna (650-700g)
i još
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje


Priprema

1. U malo mlakog mlijeka razmutiti kvasac, malo šećera, malo brašna i ostaviti na toplom
da nadođe.
2. Umutiti jaja, dodati šećer, so, rastopljeni margarin, nadošli kvasac, rum i koricu
limuna.
3. Kad se sastojci sjedine dodati par kašika brašna, izmiješati, sipati malo mlijeka i tako
do kraja sipati naizmjenično brašno i mlijeko. Brašno dodavati postepeno da se umijesi
glatko tijesto koje se ne lijepi za posudu. Tijesto treba da je elastično i ne treba da se
kida kad se kašikom povlači na gore.
4. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da tijesto udvostruči zapreminu. Premijesiti ga, ali ne
lupati već povlačiti kašikom na gore i ostaviti da još jednom narasta.
5. Tijesto istresti na pobrašnjenu radnu površinu, premijesiti ga i ostaviti da se odmara
15-tak minuta.
6. Tijesto rastanjiti 1 cm debljine i vaditi krugove (obavezno odmaknuti 2-3 mm od
krajnjih ivica ) prečnika oko 8 cm. Ostaviti da narastaju 20 min (nakon 10-tak min
prevrnuti i ostaviti još 10-tak min.
7. U duboku šerpu sipati ulje i zagrijati ga (ulje ne smije biti previše zagrijano jer će
krofne brzo preplanuti)
8. Nadošle krofne stavljati u vruće ulje, prevrnute u odnosu na ono kako su stajale na
radnom stolu, strana koja je bila prema gore ide prva da se prži.
9. Od ove količine dobije se oko 30 krofni.

Posluživanje

JAKO BITNO: 1.Prostorija u kojoj se radi mora biti topla, tijesto mora dobro da
naraste...nema žurbe. 2.Ulje za prženje ne smije biti previše zagrijano, krofne će brzo
potamniti a unutra neće biti pečene... (i neće biti prstena) 3.Potrebna je dublja šerpa sa
dosta ulja da krofne ne dotiču dno i da imaju prostora da narastaju dok se prže...


izvor : coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar