Tko voli isproba ovaj kremasti lagani kolačić...
Sastojci
biskvit: 4 bjelanjaka
100 g šećera
50 g mljevenih badema
2 žlice kokosovog brašna
1 ipo žlica maka
50 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo
ribana korica 1 limuna
krema: 500 ml mlijeka
1 žlica smeđeg šećera
1 burbon vanilija šećer
70 g gustina
4 žumanjka
1 žlica vanilija ekstrata
100 ml vrhnja za šlag
preljev: 30 ml vode
1 žlica likera od čokolade ili ruma
glazura: 200 ml vrhnja za šlag
100 g tamne čokolade 70% kakaa
i još petite beure keksi
đem od marelice za premaz
Priprema
1.
Prvo odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Za biskvit nam trebaju samo bjelanjci.
Bjelanjke tucite na najjačoj brzini i kad se zapjene dodajte 1 žličicu soka od limuna,pa nastavite miksati dok ne pobijele,a onda dodajite u tri navrata šećer,sad smanjite brzinu na srednje jaku i tucite dok bjelanjci ne postanu čvrsti i sjajni.
U drugu posudu pomiješajte: mljevene bademe,mak,kokos,oštro brašno,prašak za pecivo i koricu limuna.
Polako špatulom umiješajte suhe sastojke u tučeni snijeg od bjelanjaka.
Stavite peći na 150C-30 min.
Kalup je 24 cm.
Biskvit ostavite 10 minuta u kalupu da se malo ohladi pa prelijte sa mješavinom ruma i mlijeka(oko 30 ml mlijeka i žlica ruma).
Kad biskvit upije tekućinu premažite ga sa đemom od marelice ili naranče.
2.
Za kremu 400 ml mlijeka stavite na laganu vatru i dodajte šećer.
U preostalih 100 ml razmutite gustin i žumanjke.
Ulijte u mlijeko i kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Ohladiti na sobnoj temperaturi,a kasnije preseliti u hladnjak da se dobro ohladi.
Dobro ohlađenu kremu promiksajte i dodajte vanilija ekstrat.
Promiksajte i dodajte vrhnje za šlag.
Tucite na najjačoj brzini dok se šlag ne istuće.
Gotovu kremu premažite preko biskvitne kore.
Stavite kolač u hladnjak da se krema ohladi i stisne.
3.
Na ohlađenu kremu poslažite petit beure kekse namočene u preljev.
Za preljev samo pomiješate sve sastojke.
Vratite kolač u hladnjak i napravite glazuru.
4.
Za glazuru topite sastojke na laganoj vatri.
Mlako prelijte po kolaču.
Ukrasite sjeckanim bademima, kokosovim brašnom ili po želji.
Ja sam koristila sjeckane bademe.
izvor : coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar