Sastojci
40 gr. kvasca
2 supene kašike šećera
1/2 litre mleka
1 kg. brašna
100 gr. putera za testo
2 supene kašike soli
Za premazivanje
1 žumance i par kapi vode
1 belance sneg
Priprema
1.
Izvaditi sve sastojke na sobnu temperaturu bar jedno pola sata pre upotrebe.
2.
U činijicu staviti kvasac, šećer i malo mleka od onih 1/2 litra iz sastojaka i sve razmutiti da vam se kvasac istopi u mleku.
3.
Dodati par kašika brašna i sve promešati. Masa treba da vam bude kao za palačinke, ne gusta.
4.
Poklopiti, uviti u krpe i ostaviti da vam kvasac nadođe.
Ako imate svoj način kako da vam nadolazi kvasac slobodno ga koristite, ja radim ovako.
5.
U vanglu u kojoj će vam narastati testo za buter kifle staviti brašno, so i u njega stavite puter sečen na parčad. Zahvatajte dlanovima puter i brašno i trljajte ga između dlanova dok vam se sav puter ne sjedini sa brašnom.
6.
Kad vam je kvasac nadošao dodajte ga brašnu, dodajte i ostatak mleka i sve lepo izmesite energično bar 10.ak minuta ručno ili mikserom.
7.
Od testa napraviti loptu, odozgo nožem zaseći krst i ostaviti da nadođe.
8.
Kad vam je testo lepo naraslo, stavite na pobrašnjenu dasku i lepo premesite.
9.
Ja sam celo testo izmerila i bilo mi je teško 1.100 gr. pa sam ga podelila u loptice od po od prilike 100 gr.
10.
Svaku lopticu malo spoljoštite dlanovima i onda je razvucite u krug.
11.
Na dno pleha stavite papir za pečenje i ređajte kifle.
12.
Kad ste ih sve poslagali, odvojite žumance od belanca.
13.
U žumance dodajte par kapi vode da može lakše da se razmazuje po kiflama, često je vrlo gusto, pa premažite žumancetom kifle.
14.
Kad su vam kifle lepo nadošle i već spremne za pečenje umutite u sneg belance i njime premažite kifle. Ne morate ga mutiti baš u sneg kao za šam ali da ima volumen.
15.
Ja ovu tehniku premazivanja primenjujem za sva moja testa, jer na taj način premazujući testo žumancetom dobijem lepu bojicu, a premazujući testo belancetom dobijem lep sjaj.
16.
Ja sam pekla na 180 stepeni oko 50-ak minuta, dok vam kiflice lepo ne porumene. Vi vidite kako pečete kiflice u vašoj rerni, moja baš nije normalna.
17.
Pečene kiflice izvadite iz rerne, poprskajte malo vodom, prekrijste krpom i ostavite da se prohlade.
Posluživanje
Možete ih jesti i uz slane i uz slatke priloge, za doručak, ručak ili večeru.
Prijatno!
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar