loading...

Bele moka tortice - fenomenalne su!

 Sastojci

    Za testo:
    250 g maslaca
    120 g šećera
    prstohvat soli
    2 kaaaašike amareta
    1 pakovanje vanil šećera
    1 žumance
    450-500 g mekog belog brašna

    Za fil:
    400 ml mleka
    4 kašike šećera
    50 g gustina
    2 kašike čokolade u prahu ili kakaoa
    1 kašika instant kafe
    30 g bele čokolade
    1 pakovanje vanil šećera
    100 g maslaca

    Za ukrašavanje:
    30-tak grama bele čokolade
    1 kašika ulja
    15-tak komada pistaćija, sitno seckanog


Priprema

    1.

    Umutiti 250 g maslaca, 1 žumance, dodati trun soli, 120 g šećera, 1 vanil šećer, 2 kašike amareta, postepeno dodavati brašno. Kada testo postane čvršće, izručiti ga na radnu površinu i nastaviti sa dodavanjem brašna dok se sve ne utroši. Gotovo testo uviti u foliju i ostaviti pola sata na hladnom, da se odmori.
    2.

    Rashladjeno testo razvući na debljinu 5 mm. Okruglim kalupom prečnika 1,5 cm vaditi kolačiće i redjati ih u pleh obložen papirom za pečenje. Peći ih na 175C oko 10 min, koliko da malo porumene odozdo. Ostaviti ih da se ohlade u plehu pa ih tek onda izvaditi.
    3.

    Za fil pripremiti sud za kuvanje na pari. Pomešati gustin, čokoladu u prahu (ili kakao), šećer, vanilu i instant kafu i dodati lagano hladno mleko uz stalno mešanje, vodeći računa da se ne stvore grudvice. Izručiti u sud i kuvati na pari dok se ne zgusne, treba da bude gustine pudinga. Dodati belu čokoladu i ostaviti da se ohladi. Prekrijte fil streč folijom kako se ne bi uhvatila korica ili ga ohladite uz mešanje.
    4.

    Penasto umutiti maslac i dodati ga u hladan fil. Polovinu kolačića bogato nafilovati i odozgo staviti drugi kolač.
    5.

    Na blagoj vatri rastopiti belu čokoladu sa jednom kašikom ulja. Na svaki kolač staviti malu tufnicu čokolade i posuti s malo sitno seckanog pistaćija. Ostaviti kolače na hladnom da se fil stegne a keks da omekša, najbolje preko noći.


    6.

    Šta da vam kažem, ovaj kolač je odličan spoj keksa sa ukusom amareta, fila od čokolade i kafe i na kraju tek trunčica blago slanog pistaćija - pun doživljaj.
    7.

    Ukoliko nemate amareto, možete ga izostaviti ili u krajnjem slučaju koristite ekstrat badema, par kapi biće sasvim dovoljno.
    8.

    Od ove mere dobićete oko 70 kolača, pre više nego manje!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar