Sastojci
BISKVIT (26 cm):
4 kom jaja
250 g šećera
250 g brašna
150 ml ulja
150 ml mlijeka
3 žlice kakaa
1 žličica praška za pecivo Docela
prstohvat soli
PRELJEV ZA BISKVIT:
200 ml vode
3 žlice šećera
2 vrećice vanilin šećera Dolcela
ŽELE OD VIŠANJA:
300 g ocijeđenih višanja iz kompota Podravka
500 ml soka od višanja
2 kom pudinga od vanilije Dolcela
5 žlica šećera (više ili manjee)
KREMA:
750 ml mlijeka
230 g šećera
7 vrhom punih žlica brašna
250 g maslaca/margarina
2 vrećice vanilin šećera Dolcela
GANACHE (glazura i dekoracija):
700 ml slatkog vrhnja Dolcela
400 g čokolade (52% kakaa)
Priprema
1.
BISKVIT (26 cm):
Od bjelanjaca, uz dodavanje prstohvata soli i šećera, izmiksajte čvrsti snijeg. Miksajući, dodajte jedno po jedno žumanjce, ulljte i mlako mlijeko. Zatim dodajte kakao i brašno s praškom za pecivo. Dobro sjedinite smjesu. Stavite peći u namašćen i brašnom posut kalup. Temperaturu i vrijeme pečenja prilagodite pećnici.
2.
Pečen biskvit prerežite vodoravno na dva dijela. Ja sam "skinula" gornji dio biskvita, kako mi se krema ne bi odvajala i tek ga onda prepolovila.
3.
♥...
4.
Jedan dio biskvita stavite u kalup i prelijte s polovinom preljeva.
5.
Štapnim mikserom (ili u blenderu) izmiksajte ocjeđene višnje i stavite sa strane.
6.
U pola litre soka od višanja, uz dodatak šećera (količina prema ukusu, prema kiselosti višanja) skuhajte puding.
7.
Sklonite s vatre i umiješajte višnje. Još kratko prokuhajte. Sad možete provijeriti slatkoću i po potrebi dodati još šećera, te još malo prokuhati.
8.
Vruću smjesu višanja istresite na namoćen biskvit u kalupu. Poravnajte.
9.
Poklopite s drugim dijelom biskvita, te i njega prelijte ostatkom preljeva i ostavite da se upije.
10.
KREMA:
U mlijeku skuhajte šećere i brašno (može i gusdtin) po principu kuhanja pudinga. Kuhanu kremu ohladite i dodajte u pjenasto izmiksan maslac/margarin. Dobro sjedinite smjesu i istresite na biskjvit u kalupu.
11.
Poravnajte kremu i stavite na hlađenje. Dovoljno je hladiti dok ne završite ganache.
12.
♥...lp
13.
GANACHE:
U slatkom vrhnju otopite, uz miješanje, izlomljenu čokoladu. Malo prohladite. E, sada; ja sam tortu vratila u pomićni obruč, malo razmaknula stranice, kako bih preljevanjem ganaschea odmah imala obloženu i bočnu stranu. Nakon dužeg hlađenja sam ju izvadila iz obruča i "počešljala". Došlo mi je da ju takvu i ostavim, baš je bila super, minimalistička. No, onda me ponijelo...malo poreviše. Uglavnom, nisam prelila sav ganasche, već sam ga doibro ohladila i izmiksala, te time " ukrasila" tortu. Vi možete po želji.
14.
Malo su ju gosti demolirali, ali inače se savršeno lijepo reže.
15.
♥...lp
16.
♥...lp
17.
♥...lp
Posluživanje
Probajte, uživat ćete! ♥
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar