Sastojci
Za biskvit:
230 g mljevenih oraha
6 jaja
120 g Šećera ( kristal)
110 g Glatkog brašna Podravka
2 kašičice ruma
Za kremu:
350 ml mlijeka
2-3 kašičice limunovog soka
1 kašičica naribane limunove korice
1 kašičica Cimeta mljevenog Podravka
150 g mljevenih oraha
2 Vanilin šećera Dolcela
2 kašiki ruma
250 g margarina
120 g Šećera ( kristal)
60 g Glatkog brašna Podravka
½ kašičice naribanog muškatnog oraščića Podravka
Priprema
1.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg te umiješajte pola količine šećera.
Žumanjke pjenasto izmiješajte s preostalim šećerom i dodajte rum.
U gotove žumanjke naizmjenično umiješajte brašno i tučene bjelanjke te na kraju mljevene orahe.
Smjesu ulijte u uljem namazan ili papirom za pečenje prekriven pleh (ovakav kolač možete raditi i u obliku torte - sve što je potrebno u tom slučaju jeste pleh okruglog oblika) i pecite na temperaturi od 180°C oko 35 minuta.
Pećnicu isključite, a biskvitno tijesto ostavite u pećnici da se ohladi.
Za kremu, brašno, šećer i vanilin šećer izmiješajte sa 150 ml hladnog mlijeka te dobro izmiješajte mixerom.
Ostatak mlijeka prokuhajte, u njega izlijte pripremljenu smjesu i miješajući kuhajte na laganoj vatri 6-7 minuta, dok ne dobijete gustu kremu.
U ohlađenu kremu dodajte mljevene orahe, cimet, rum, muškatni oraščić, limunovu koricu i limunov sok te maslac koji ste prethodno pjenasto zgotovili.
Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela.
Svaki list biskvitnog tijesta premažite sa 2-3 kašike kreme.
Površinu i rubove također premažite kremom pa pospite mljevenim orasima
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar