loading...

Cheesecake je vremenom postao moj najdrazi kolac...u svim kombinacijama i varijantama. Ovo je recept za punjeni cheesecake

 Sastojci

    110 g zrnastog keksa, po mogucnosti razenog
    40 g maslaca
    1 1/2 kasika gustina
    85 ml hladne vode
    200 g malina
    350 g krem sira
    70 g sećera ( kristal)+ 1 kasika
    170 g bijele cokolade
    60 g slatke pavlake (mlečne)
    1 jaje
    1 sipka vanilije
    1 1/2 kasika soka od limete
    prstohvat soli


 Priprema

    1.

    Kalup precnika 26 cm obloziti papirom i zagrijati rernu na 160°. Kekse grubo samljeti ili istuci tuckom za meso, dodati prstohvat soli i otopljeni maslac, sve izmijesati pa peci 10 minuta.
    2.

    Za sos od malina izmijesati maline, vodu, gustin i jednu kasiku secera pa kuvati 5-7 minuta. Procijediti da se odstrane sitne kospice malina pa prohladiti.
    3.

    Za punjenje izmijesati krem sir, secer i srz od sipke vanilije, zatim dodati jaje i sok od limete pa sve izmijesati.
    4.

    Bijelu cokoladu grubo nasjeci nozem pa prokuvati sa slatkom pavlakom, izmijesati i prohladiti. Zatim jednu trecinu cokolade izmijesati sa smjesom od krem sira i sipati u kalup za pecenje. Preko staviti nekoliko kasika sosa od malina pa dodati ostale 2 trecine kreme od sira i sve poravnati.
    5.

    Ostatak sosa od malina sipati u kesicu za ukrasavanje pa praviti male krugove tj kapljice na kolacu. Cackalicom provuci kroz kapljice tako da dobijete izgled srca.

    Kolac se pece u dobro zagrijanoj rerni 50 minuta.


Posluživanje

Umjesto malina se mogu koristiti i jagode ili borovnice.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar