110 g zrnastog keksa, po mogucnosti razenog
40 g maslaca
1 1/2 kasika gustina
85 ml hladne vode
200 g malina
350 g krem sira
70 g sećera ( kristal)+ 1 kasika
170 g bijele cokolade
60 g slatke pavlake (mlečne)
1 jaje
1 sipka vanilije
1 1/2 kasika soka od limete
prstohvat soli
Priprema
1.
Kalup precnika 26 cm obloziti papirom i zagrijati rernu na 160°. Kekse grubo samljeti ili istuci tuckom za meso, dodati prstohvat soli i otopljeni maslac, sve izmijesati pa peci 10 minuta.
2.
Za sos od malina izmijesati maline, vodu, gustin i jednu kasiku secera pa kuvati 5-7 minuta. Procijediti da se odstrane sitne kospice malina pa prohladiti.
3.
Za punjenje izmijesati krem sir, secer i srz od sipke vanilije, zatim dodati jaje i sok od limete pa sve izmijesati.
4.
Bijelu cokoladu grubo nasjeci nozem pa prokuvati sa slatkom pavlakom, izmijesati i prohladiti. Zatim jednu trecinu cokolade izmijesati sa smjesom od krem sira i sipati u kalup za pecenje. Preko staviti nekoliko kasika sosa od malina pa dodati ostale 2 trecine kreme od sira i sve poravnati.
5.
Ostatak sosa od malina sipati u kesicu za ukrasavanje pa praviti male krugove tj kapljice na kolacu. Cackalicom provuci kroz kapljice tako da dobijete izgled srca.
Kolac se pece u dobro zagrijanoj rerni 50 minuta.
Posluživanje
Umjesto malina se mogu koristiti i jagode ili borovnice.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar