loading...

Buhtle extra meke - veoma ukusne!

 Sastojci

    700 g Glatkog brašna Podravka
    1 kesica Kvasca instant Dolcela
    150 g margarina
    2 jaja
    150 ml gustog jogurta
    2 kesice Vanilin šećer Dolcela
    1 kafena kašika soli
    3 supene kašike Šećera ( kristal)
    rendana kora (1 veći limun)
    po potrebi mlake vode


    Za nadjev
    džem od kupina

    Za posipanje
    šećera u prahu

 Priprema

    1.

    U dublju posudu sasuti brašno, zatim kvasac, jogurt, omekšali margarin, vanilin šećer, kristal šećer, sol, jaja. Dodati izrendanu koru limuna koji smo prethodno potopili u vodu sa sodom bikarbonom i dobro oprali.
    2.

    Sve sastojke umjesiti i dobro izraditi. Ako je potrebno dodati i malo mlake vode. Tijesto dobro izrađeno ostaviti da nadođe... Što duže to bolje. Ponovo premjesiti i pustiti da nadođe.
    3.

    Odvajati loptice da su otprilike jednake. Malo ih rastanjiti te u svaku stavljati fil koji ste odabrali. Ovaj put ja sam stavljala svoj džem od kupina. Spajati krajeve tijesta i finije oblikovati. Ja sam ih oblikovala u oblik valjka.
    4.

    Dublju tepsiju obložiti pek papirom i redati ih jednu uz drugu (kako bi se izjednačile). Na kraju tepsiju pokriti i ostaviti da nadolaze nekih sat vremena.
    Vi i ne morate toliko dugo, međutim, dosta puta sam se uvjerila da dizana tijesta što više vremenski nadolaze to su više meka i spužvasta.
    5.

    Rernu zagrijati na 250 stepeni, ubaciti ih, a odmah zatim smanjiti temperaturu na 160 stepeni. Za nekih 35 minuta bile su gotove. Posuti šećerom u prahu dok su još tople.



Posluživanje

Savjet: Ako vam je problem podesiti temperaturu rerne, možete ih pokriti pek papirom kako ne bi previše potamnile.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar