za tijesto
350g brašna (pola oštro, pola meko)
180g šečera
malo soli
3 žlice kakaa
2 (s) jaje
180g masti ili
200g margarina
za kremu
900g kiselog vrhnja (kantica)
3 pudinga od vanilije
4 (s) jaja
7-8 žlica šečera
naribana korica i sok limuna
1 prašak za pecivo
i još
1 kg jabuka ili krušaka (sitnije je lakše rasporediti)
1 vanilin šečer
za preljev
100g šečera
3 žlice kakaa
1 žlica meda
malo ekstrakta vanilije
Priprema
1.
Za koru sve sastojke pomiješati i zamijesiti prhko tijesto, razvaljati i položiti na dno tepsije te izbockati vilicom.
2.
Jabuke ili kruške oguliti i narezati na polovice (ja sam koristila iz leda) Posipati sa vanilin šečerom i ostaviti da malo odstoje.
3.
Za kremu miksati vrhnje, dio šečera, koricu i sok limuna, žumanjke, prašak za pecivo i puding u prahu tek toliko da se poveže. Na kraju dodati ulupane bjelanje sa ostatkom šečera. Masom preliti tamno tijesto i poslagati jabuke/kruške.
4.
Kolač peći na 175°C , treba dobiti blago zlatnu boju na rubovima jače.
Nakon pečenja ostaviti da se ohladi na sobnoj temp a nakon toga u hladnjak, tek onda rezati(iako sam ja još vruće rezala :D )
5.
Za preljev sipati šečer u lončić sa deljim dnom, dodati med i vode tek da prekrije šečer.
Sa stijenki skinuti kristaliće kistom umočenim u hladnu vodu. Paziti da se ne karamelizira i kuhati do 116°C onda maknuti sa vatre, ostaviti da se malo ohladi, dodati kakao i ekstrakt vanilije. Ako volite slađe stavite 1 žlicu kakaa i red čokolade.
Kada se potpuno ohladi preliti preko narezanog kolača.
Posluživanje
Poslužiti hladno, kakao preljev preliti neposredno pred posluživanje kolača!
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar