Sastojci
BISKVIT:
2 jaja
40 g šećera (2-3 žlice)
80 g brašna+pola žličice praška za pecivo
5-6 žlica soka od bresaka
ŽELE OD BRESAKA:
oko 1 kg bresaka (zrelijih)
šećer po želji, ali nije potreban
2 vrečice želatine (2 x 10g)
BIJELA JOGURT KREMA:
400 ml slatkog vrhnja
2 jogurta (2 x 180 g)
3 vrećice želatine (3 x 10 g)
Priprema
1.
Ispeći tanki biskvit u kalupu promjera 25 cm: prvo izmiksati snijeg i staviti sa strane. Žumanjke miksati sa šećerom, dodati sok od bresaka i postepeno umiksati brašno s praškom za pecivo. Kuhačom lagano umiješati snijeg.
(Sok od bresaka dobila sam nakon čišćenja i rezanja bresaka, jako su zrele i sočne i bilo je soka. Ako se nema soka od breskve, može to biti i neki drugi svijetli sok ili obićna voda).
Na dno kalupa staviti papir za pečenje i kalup NE zatvoriti (stegnuti) nego ostaviti otvoren. Istresti smjesu biskvita i peći 10 minuta na 150.
Pećeno ohladiti, ukloniti papir za pečenje, staviti na tacnu zajedno s okvirom kalupa i tek tada kalup zatvoriti. Nakon pečenja biskvit se lagano "povuče" od stijenki i zato se ostavi kalup otvoren. Nakon stavljanja na tacnu, kalup zatvoriti i tako dobijemo biskvit koji će potpuno prijanjati uz stijenke kalupa i neće biti problema kod sipanja kreme, neće curiti sa strane.
2.
Priprema želea od bresaka:očišćene breskve usitniti u blenderu i staviti kuhati. Kuhala sam jer me na ovim visokim temperaturama strah da se svježe voće u kolaču ne pokvari. Kuhati oko 5- 10 minuta..
Nisam dodala ništa šećera jer su breskve zrele i jako slatke.
Želatinu staviti da nabubri u širu posudu: istresti želatinu u posudu i promiješati s 4-5 žlica hladne vode, ostaviti 10-tak minuta.
Nakon što se želatina stisnula, podijeliti ju na 3 jednaka dijela.( Izvaditi gumenastu želatinu, izvagati i podijeliti na 3 dijela.)
Prvi dio želatine staviti u prikladnu posudicu i otopiti na laganoj vatri, umijašati u trećinu želea i sipati preko biskvita u kalupu (na tacni). Staviti u zamrzivač na 10-15 minuta da se žele stegne.
3.
Izrada jogurt kreme: 1 vrećicu želatine promiješati sa 2-3 žlice vode i ostaviti da nabubri.
Izmiksati 200 ml slatkog vrhnja i dodadti 1 čašu jogurta. Sve dobro sjediniti i po želji dodati 1-2 žlice sitnog šećera.
Želatinu otopiti i dodati u jogurt kremu i sve dobro promiješati. Premazati preko sloja želea.
4.
Drugi dio želatine za žele otopiti i spojiti s drugom trećinom želea i sipati preko jogurt kreme.
Staviti u zamrzivač na hlađenje tj. stezanje.
5.
Drugu želatinu za jogurt kremu izmiješati s vodom i ostaviti da nabubri.
Izraditi i drugi dio jogurt kreme: 200 ml slatkog vrhnja izmiksati, dodati 1 čašu jogurta.
Otopiti želatinu na slaboj vatri i spojiti s jogurt kremom.
Premazati preko stegnutog želea od bresaka.
Napraviti i treči dio žele kreme kao i prethodna dva: otopiti trečinu želatine i umiješati u trečinu želea od bresaka. Sipati preko jogurt kreme i sve zajedno ostaviti par sati u hladnjaku da se dobro stegne, a najbolje je preko noći.
Drugi dan pažljivo tankim nožem proći između kalupa i torte. Kalup otvoriti i ukloniti.
Po želji ukrasiti, ali ja nisam jer mi je taj žele od bresaka bio dovoljan.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar