loading...

Još jedna jogurtica...ne znam koja po redu, nisam se ni potrudila pogledati koliko recepata ima. Ovo je moja izvedba, možda nekome da ideju. Može to biti i neko drugo sezonsko voće, iz zamrzivača ili kompota.

 Sastojci

    BISKVIT:
    2 jaja
    40 g šećera (2-3 žlice)
    80 g brašna+pola žličice praška za pecivo
    5-6 žlica soka od bresaka
    ŽELE OD BRESAKA:
    oko 1 kg bresaka (zrelijih)
    šećer po želji, ali nije potreban
    2 vrečice želatine (2 x 10g)
    BIJELA JOGURT KREMA:
    400 ml slatkog vrhnja
    2 jogurta (2 x 180 g)
    3 vrećice želatine (3 x 10 g)


 Priprema

    1.

    Ispeći tanki biskvit u kalupu promjera 25 cm: prvo izmiksati snijeg i staviti sa strane. Žumanjke miksati sa šećerom, dodati sok od bresaka i postepeno umiksati brašno s praškom za pecivo. Kuhačom lagano umiješati snijeg.
    (Sok od bresaka dobila sam nakon čišćenja i rezanja bresaka, jako su zrele i sočne i bilo je soka. Ako se nema soka od breskve, može to biti i neki drugi svijetli sok ili obićna voda).
    Na dno kalupa staviti papir za pečenje i kalup NE zatvoriti (stegnuti) nego ostaviti otvoren. Istresti smjesu biskvita i peći 10 minuta na 150.
    Pećeno ohladiti, ukloniti papir za pečenje, staviti na tacnu zajedno s okvirom kalupa i tek tada kalup zatvoriti. Nakon pečenja biskvit se lagano "povuče" od stijenki i zato se ostavi kalup otvoren. Nakon stavljanja na tacnu, kalup zatvoriti i tako dobijemo biskvit koji će potpuno prijanjati uz stijenke kalupa i neće biti problema kod sipanja kreme, neće curiti sa strane.
    2.

    Priprema želea od bresaka:očišćene  breskve usitniti u blenderu i staviti kuhati. Kuhala sam jer me na ovim visokim temperaturama strah da se svježe voće u kolaču ne pokvari. Kuhati oko 5- 10 minuta..
    Nisam dodala ništa šećera jer su breskve zrele i jako slatke.
    Želatinu staviti da nabubri u širu posudu: istresti želatinu u posudu i promiješati s 4-5 žlica hladne vode, ostaviti 10-tak minuta.
    Nakon što se želatina stisnula, podijeliti ju na 3 jednaka dijela.( Izvaditi gumenastu želatinu, izvagati i podijeliti na 3 dijela.)
    Prvi dio želatine staviti u prikladnu posudicu i otopiti na laganoj vatri, umijašati u trećinu želea i sipati preko biskvita u kalupu (na tacni). Staviti u zamrzivač na 10-15 minuta da se žele stegne.


    3.

    Izrada jogurt kreme: 1 vrećicu želatine promiješati sa 2-3 žlice vode i ostaviti da nabubri.
    Izmiksati 200 ml slatkog vrhnja i dodadti 1 čašu jogurta. Sve dobro sjediniti i po želji dodati 1-2 žlice sitnog šećera.
    Želatinu otopiti i dodati u jogurt kremu i sve dobro promiješati. Premazati preko sloja želea.
    4.

    Drugi dio želatine za žele otopiti i spojiti s drugom trećinom želea i sipati preko jogurt kreme.
    Staviti u zamrzivač na hlađenje tj. stezanje.


    5.

    Drugu želatinu za jogurt kremu izmiješati s vodom i ostaviti da nabubri.
    Izraditi i drugi dio jogurt kreme: 200 ml slatkog vrhnja izmiksati, dodati 1 čašu jogurta.
    Otopiti želatinu na slaboj vatri i spojiti s jogurt kremom.
    Premazati preko stegnutog želea od bresaka.
    Napraviti i treči dio žele kreme kao i prethodna dva: otopiti trečinu želatine i umiješati u trečinu želea od bresaka. Sipati preko jogurt kreme i sve zajedno ostaviti par sati u hladnjaku da se dobro stegne, a najbolje je preko noći.
    Drugi dan pažljivo tankim nožem proći između kalupa i torte. Kalup otvoriti i ukloniti.
    Po želji ukrasiti, ali ja nisam jer mi je taj žele od bresaka bio dovoljan.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar