Sastojci
Biskvit
150 gr šećera
125 gr glatkog brašna
90 gr integralnog brašna (pirovo)
1 žličica sode bikarbone
1 žličica praška za pecivo
2 kom jaja
240 ml mlijeka
80 ml ulja
1 žlica ekstrakta od vanilije
240 ml kipuće vode
Hrskavi sloj
30 gr lješnjaka
50 gr šećera
1 žlica vode
75 gr čokolade (ili bolje nutella ili pekmez za premaz biskvita)
Krema od naranče
2 kom naranče
300 ml mlijeka
1 kom mahuna vanilije (ili vanilin šećer)
1 kom puding od vanilije
250 ml vrhnja za šlag
Čokoladni ganache
250 ml vrhnja za šlag
300 gr čokolade
Priprema
Biskvit
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva (iili 160 ako je jaka).
Pripremite okrugli kalup od 28 cm, stavite papir za pečenje.
Uzmite dvije zdjele. U veću stavite sve suha sastojke i pomiješajte. U manjoj pomiješajte sve mokre osim vode. Zatim mokre dodajte u suhe i sve izmješajte. Na kraju polako dodavajte kipiću vodu i miješajte sve dok smjesa ne postane homogena. Izliti u pripremljeni kalup i peći bez ventilacije 40ak minuta. Pazite da ne zagori!! Provjeriti čačkalicom kada je gotovo! Ostaviti u ugašenoj pećnici još 5 minuta pa ohladiti na sobnoj temperaturi.
Hrskavi sloj
Lagano zagrijavajte šećer i vodu bez miješanja do jantarne boje. Skinite s vatre i umiješajte lješnjak koji ste prethodno zapekli u pećnici i ogulili mu koru. Prebacite smjesu na papir za pečenje i pustite da se potpuno ohladi. Usitniti u sjeckalici na sitne komadiće.
Biskvit premazati otopljenom čokoladom, nutellom ili pekmezom, pa preko toga raspodijeliti hrskavi sloj.
Krema od naranče
Dobro oprati naranče, po mogućnosti u sodi bikarboni. Oguliti kore i skuhati ih u mlijeku sa mahunom vanilije (ili vanilin šećerom). Izvaditi kore.
Puding promiješati sa par žlica hladnog mlijeka i 3 žlice šećera te dodati u ukuhano narančino mlijeko te skuhati gusti puding. Pustiti da se ohladi.
Vrhnje izmiksati u šlag i dodati ga pudingu od vanilije.
Dvije naračne izrežite, očistite bijeli sloj tako da dobijete samo "meso" te ga raspodijelite po hrskavom sloju.
Preko toga rasporedite kremu od naranče i vanilije.
Čokoladni ganache
Zagrijte do vrenja vrhnje za šlag te prelijte preko raskomadane čkolade. Imiješajte, pustite da se malo ohladi pa prekrijte tortu.
Za ukrašavanje torte naribajte na ribež malo bijele čokolade.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar