loading...

Kolač sa voćem i vrhnjem - predivan, veoma ukusan!

 Sastojci

    za tijesto
    350g brašna (pola oštro, pola meko)
    180g šečera
    malo soli
    3 žlice kakaa
    2 (s) jaje
    180g masti ili
    200g margarina

    za kremu
    900g kiselog vrhnja (kantica)
    3 pudinga od vanilije
    4 (s) jaja
    7-8 žlica šečera
    naribana korica i sok limuna
    1 prašak za pecivo

    i još
    1 kg jabuka ili krušaka (sitnije je lakše rasporediti)
    1 vanilin šečer

    za preljev
    100g šečera
    3 žlice kakaa
    1 žlica meda
    malo ekstrakta vanilije


 Priprema

    1.

     Za koru sve sastojke pomiješati i zamijesiti prhko tijesto, razvaljati i položiti na dno tepsije te izbockati vilicom.
    2.

    Jabuke ili kruške oguliti i narezati na polovice (ja sam koristila iz leda) Posipati sa vanilin šečerom i ostaviti da malo odstoje.
    3.

     Za kremu miksati vrhnje, dio šečera, koricu i sok limuna, žumanjke, prašak za pecivo i puding u prahu tek toliko da se poveže. Na kraju dodati ulupane bjelanje sa ostatkom šečera. Masom preliti tamno tijesto i poslagati jabuke/kruške.

    4.

    Kolač peći na 175°C , treba dobiti blago zlatnu boju na rubovima jače.

    Nakon pečenja ostaviti da se ohladi na sobnoj temp a nakon toga u hladnjak, tek onda rezati(iako sam ja još vruće rezala :D )
    5.

    Za preljev sipati šečer u lončić sa deljim dnom, dodati med i vode tek da prekrije šečer.

    Sa stijenki skinuti kristaliće kistom umočenim u hladnu vodu. Paziti da se ne karamelizira i kuhati do 116°C onda maknuti sa vatre, ostaviti da se malo ohladi, dodati kakao i ekstrakt vanilije. Ako volite slađe stavite 1 žlicu kakaa i red čokolade.


    Kada se potpuno ohladi preliti preko narezanog kolača.

Posluživanje

Poslužiti hladno, kakao preljev preliti neposredno pred posluživanje kolača!

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar