Sastojci
Biskvit:
8 jaja
200 g šećera
prstohvat soli
250 g mljevenih oraha
3 žlice krušnih mrvica
ribana korica 2 naranče
Za namakanje biskvita:
svježe cijeđeni sok 2 naranče
Krema:
400 ml mlijeka
4 žumanjka
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 g gustina
200 g maslaca
1 naranča (sok i ribana korica)
Posip od karameliziranih oraha:
50 g grubo rezanih oraha
50 g šećera
Priprema
1.
Zagrijati pećnicu na 180"C.
Orahe rasporediti na lim obložen papirom za pečenje, pa peći 10-tak minuta do zlatno smeđe boje i dok ne počnu mirisati. Nakon 5 minuta pečenja, promiješati orahe kako bi se ravnomjerno pekli.
Izvaditi iz pećnice, ohladiti pa samljeti.
2.
Biskvit:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka, pa sa prstohvatom soli istući u čvrsti snijeg.
Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksati.
Dodati ribanu narančinu koricu, te lagano umiješati mljevene orahe i snijeg od bjelanjaka.
Biskvitno tijesto izliti u kalup promjera 26 cm obložen pek papirom i peći na 180°C oko 35 minuta, provjeriti čačkalicom.
Pečen biskvit izvaditi iz kalupa i kad se ohladi, vodoravno prerezati na dva jednaka dijela.
3.
Krema:
Odvojiti 50 ml mlijeka na stranu, ostatak staviti uzavreti.
Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiksati pa dodati gustin i ribanu koricu naranče. Izmiješati u glatku smjesu pa razrijediti sa odvojenim mlijekom.
U to uliti malo uzavrelog mlijeka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mlijeka. Dobro izmiješati, vratiti u posudu u kojoj se mlijeko kuhalo i kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne stalno miksajući.
Maknuti s vatre i dok se hladi, kremu često promiješati da se po vrhu ne uhvati kožica, ili prekriti prozirnom folijom.
Maslac pjenasto umutiti sa sokom od naranče, pomiješati sa hladnom kremom od jaja i sve dobro izmiksati.
4.
Posip od karameliziranih oraha:
Grubo rezane orahe pržiti u suhoj tavi na laganoj vatri. Kad zamirišu, postepeno dodavati šećer i stalno miješati dok se šećer ne otopi i dobije zlatno žutu boju. Staviti između 2 pek papira i rastanjiti valjkom. Kad se ohlade, usitniti. Karamel ploču iskidati na manje komade i grubo samljeti u multipraktiku ili sjeckalici.
5.
Slaganje torte:
Jednu biskvitnu koru staviti na servirni tanjur i natopiti sokom od 1 naranče.
Premazati sa malo manje od pola kreme, pa staviti drugu biskvitnu koru. I nju natopiti sokom od naranče pa premazati cijelu tortu ostatkom kreme.
Po vrhu posipati posipom od prženih oraha ili staviti glazuru od čokolade.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar