za leptiriće
250g margarina
240 g šečera
300g brašna
1 bourbon vanilin šečera dr oetker
4 jaja
1/2 praška za pecivo
crvena i plava jestiva boja
za žuti biskvit
7 jaja
300 g šečera
130 ml vode
2 dl ulja
400g brašna
1 prašak za pecivo
aroma vanilije
100 g blanširanih mljevenih lješnjaka
za kremu
1l mlijeka
1 puding okusa sl. vrhnja
5 žlica šečera
4 pune žlice gustina
350 g margarina za kreme
400 g šumskog voća
2 žlice šečera
2 preljeva za torte
Priprema
1.
Za tijesto sa leptirićima pjenasto umiksajte maslac, šečer i vanilin šečer. Dodajte jedno po jedno jaje. Prosijte brašno,i prašak za pecivo pa postupno dodajte miješajući srednjom brzinom. Dodajte crvenu i plavu jestivu boju da bi dobili ljubičastu.
2.
Pecite na 170°C u večem četvrtastom limu. Pazite da ne prepečete.
Kada je pečeno ohladite i izrežite modlom leptiriće.
3.
Za žuti biskvit odvojite žumanjke i bjelanjke. Miksajte prvo bjelanjke sa polovicom šečera. Trebaju biti sjajni i čvrsti.Zatim miksajte žumanjke sa vanilin šečerom i ostatkom šečera dok ne posvijetle. Dodati mlijeko i ulje.
4.
Prosijte brašno i prašak za pecivo i sa pjenjačom umiješajte u smjesu od žumanjaka. Na kraju dodati tučene bjelanjke i lješnjake.
Posložite izrezane leptiriće u lim (moraju biti ispunjeni, link na blog sa slikama ispod)
prelijte sa polovicom žutog biskvita i stavite peći na 160°C Ponovite i za biskvit 2.
Provjerite da li je pečeno čačkalicom, ne smije biti tekućeg biskvita.
5.
Za kremu razmutite puding, gustin, š ečer i vanilin šečer sa malo mlijeka ostatak mlijeka stavite da provri pa skuhajte puding. Ohladite.
Pjenasto izmiksajte margarin, dodajte ohlađeni puding žlicu po žlicu.
6.
Voće malo usitnite i u njega ukuhajte preljeve i šečer razmućen sa malo vode ili soka.
7.
Poravnajte biskvite i slažite biskvit krema, preljev od voća, krema i završite sa biskvitom.
8.
Od ove količine imala sam za 3 reda leptirića. Posložila sam ih naopačke kada sam ih pekla pa pečene okrenula.
U originalnom receptu leptirići su sa tijestom za kekse i sa vrlo malo kreme. Kod mojih termita to nikad ne bi prošlo tako da sam ja isprobala ovako, žuto tijesto je dosta meko a leptirići su konzistencije recimo kuglofa. Ovo mi je prvi pokušaj tako da ću sigurno još eksperimentirati.
Posluživanje
Režite oštrim, vrućim nožem i uživajte u oduševljenju koje ova torta stvara! :))
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar