za biskvito tijesto
6 bjelanjaka,čvrsti snijeg
6 žutanjaka
120g. Šećera ( kristal)
5 žlica kakaa u prahu Dolcela ili čokolade u prahu
5 žlica mljevenih oraha
5 žlica Glatkog brašna Podravka
1/2 vrećice Prašak za pecivo Docela
za prvi mliječni preljev
200ml. mlijeka
100g. Šećera ( kristal)
par kapi ekstrakta vanilije
za drugi mliječno-čokoladni preljev
200ml. mlijeka
100g. Šećera ( kristal)
par kapi ekstrakta vanilije
100g. putera/maslaca
100g. mljevenih oraha
50g. čokolade crne za kuhanje
za ukrašavanje
50g. grubo rendane čokolade crne za kuhanje
Priprema
1.
samo par savjeta,prije pisanja recepta,jaja moraju biti svježa i po mogućnosti domaća,jer su upravo oni,glavni faktor da vam biskvitno-čokoladno tijesto ima lijepu i mekanu teksturu.
odvojite (oprezno) bjelanjke i žutanjke.
miksajte bjelanjke,pa kad budu čvrsta lagano dodajte šećer i nastavite miksati.u čvrstu smjesu dodajte žutanjke,jedno po jedno,pa između svakog dodavanja neprestano miksajte.
2.
u smjesu dodajte suhe sastojke,brašno,kakao,prašak za pecivo i orahe.umutite drvenom žlicom da se sve spoji i sjedini.u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva pecite 20-ak minuta.
3.
5 minuta,pred kraj pečenja skuhajte prvi mliječni preljev,pa vruć kolač prelijte vrućim preljevom.
ostavite pitu da se prohladi pa pripremite drugi mliječni preljev,sve sastojke spojite i neka se otope i kuhajte 1 minutu, prohlađenu pitu lagano prelijte i drugim preljevom,po vrhu narendajte pola čokolade i dobro ohladite,najbolje preko noći i drugi dan poslužite.
Posluživanje
veličina pleha za pečenje 20x30cm. pita je izuzetno sočne i mekane teksture,ostavite preko noći u frižider da se dobro ohladi i drugi dan poslužite,ako volite ljeti(u julu mjesecu)))) s kuglicom sladoleda od vanilije ili okusa čokolade a super je i dodatkom šlaga ili tučenog slatkog vrhnja..uživajte!
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
Nema komentara:
Objavi komentar