Sastojci
biskvit: 80 g glatkog brašna
40 g kaka u prahu
1/2 žličice sode
1/2 žličice praška za pecivo
1/4 žličice soli
80 g šećera +1 žličica vanilja burbon šećera
2 jaja S veličine
80 ml mlijeka
50 ml ulja
60 g mljevenih lješnjaka,ribana korica veće naranče
1 žlica ruma
40 ml kipuće vode
tamna krema: 100 g tamne čokolade 60% kakaa
3 žlice vode
2 jaja S veličine
1 puna žlica šećera,prstohvat soli
100 ml vrhnja za šlag
mliječna krema: 100 g mliječne čokolade
2 žlice vode
2 jaja S veličine
1 puna žlica šećera,prstohvat soli
100 ml vrhnja za šlag
preljev između krema: 100 g tamne čokolade sa brusnicama
200 ml vrhnja za šlag
40 g sjeckanih lješnjaka
preljev po vrhu: 100 g tamne čokolade
100 ml vrhnja za šlag
Priprema
1.
Za biskvit prosijte sve suhe sastojke osim lješnjaka i korice naranče..
Pomiješajte pjenjačom sve mokre sastojke osim kipuće vode.
Mokre sastojke dodajte u suhe i lagano povežite mikserom.
U tankom mlazu dodajite kipuću vodu uz stalno miksanje na najnižoj brzini.
Špatulom umiješajte koricu naranče i mljevene lješnjake.
Stavite peći u okrugli kalup 24 cm ili manji kockasti kalup .
Pecite na 170C-35 min ili na 180C 25 min.
Provjerite čačkalicom.
Pečeni biskvit nakon 10 min preseliti u hladnjak na hlađenje.
Ohlađen biskvit stavite na pladanj za serviranje i premažite nutelom.
2.
Priprema tamne muss kreme.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Bjelanjke stavite sa šećerom i soli na paru i mješajte lagano pjenjačom dok se šećer ne otopi,nekih 3-4 minuta.
Preselite ih u zdjelu za miksanje i miksajte na najjačoj brzini da se bjelanjci ohlade nekih 7-10 minuta.
Provjerite na dodir moraju biti hladni.
Rastopite čokoladu na pari sa 2-3 žlice vode.
Maknite sa vate i dodajte žumanjke razmućene pjenjačom.
Vratite na paru i kuhajte još nekih 3 minute uz stalno miješanje da se žumanjci obrade.
U mlaku čokoladu dodajte snijeg od bjelanjaka u par navrata mješajući pjenjačom da se poveže.
Istucite u zasebnoj zdjeli vrhnje za šlag i dodajite pjenjačom u čokoladu u par navrata.
Dobivenu kremu premažite na biskvit.
Stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
3.
Za preljev čokoladu sa brusnicama(imate kupiti u lidlu ima 50% kakaa) topite u vrhnju za šlag na pari ili laganoj vatri.
U otopljenu čokoladu dodati sjeckane lješnjake.
Preliti po ohlađenoj muss kremi.
Saviti u hladnjak da se preljev stvrdne.
4.
Priprema mliječne muss kreme.
Isto kao i za tamnu muss kremu.
Obraditi bjelanjke na pari.
Tuči dok se ne ohlade.
Rastopiti čokoladu na pari.
Maknuti sa vatre dodati žumanjke,obraditi na pari.
Umiješati u čokoladu,snijeg od bjelanjaka,pa tučeni šlag.
Preliti po stisnutom preljevu.
Staviti na hlađenje.
5.
Kad se krema stisne prelijete ganašem.
Topite čokoladu u vrhnju i prelijte po kolaču.
Kad se stvrdne preljev ukrasite po želji.
Ja sam radila prugice sa linoladom duo.
6.
Napomena:Ja sam koristila manje tamne čokolade jer sam imala čokoladu sa 74% kakaa pa mi je donja krema svijetlija nego bi trebala biti.
Savjet:slažite kolač u obruču kojeg prekrijte plastificiranom folijom ili pek papirom.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar