Sastojci
Biskvit:
5 bjelanjaka
1 prstohvat soli
5 ravnih žlica šećera (60g)
100 g prženih pa mljevenih oraha, badema ili lješnjaka
1 žlica brašna
1 žličica praška za pecivo
100 ml toplog mlijeka za namakanje biskvita
Krema od višanja:
1 kompot od višanja (680 g)
200 ml vode
2 pudinga od vanilije
50 g šećera
2 žlice gustina
1 žlica maslaca
Krema od vanilije:
5 žumanjaka
100 g šećera
50 g gustina
500 ml mlijeka
1 mahuna vanilije ili 1 žlica ekstrakta vanilije ili 2 bourbon vanilin šećera
3 lista bijele želatine
125 g maslaca
2 žlice šećera u prahu
250 ml slatkog vrhnja za šlag
Ganache:
150 ml slatkog vrhnja za šlag
100 g tamne čokolade
Priprema
1.
Biskvit:
Bjelanjke sa prstohvatom soli istući mikserom u mekan snijeg. Pomalo dodavati šećer i nastaviti miksati dok snijeg ne očvrsne.
Pjenjačom ili špatulom lagano umiješati mljevene orahe (lješnjaci ili bademi) i brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Kalup premazati maslacem, obložiti papirom za pečenje i uliti tijesto od bjelanjaka.
Peći 20-tak minuta u pećnici ugrijanoj na 180°C.
Pečeni biskvit preokrenuti na servirni tanjur i ponovno stegnuti obručem od kalupa (ja uvijek biskvit okrenem naopako, gornja strana da je dolje). Malo prohladiti i preliti toplim mlijekom (četkicom ravnomjerno premazivati biskvit).
Još topal biskvit preliti kremom od višanja.
Napomena: Ako želite bijeli biskvit, izbacite orašaste plodove, a povećajte količinu brašna na ukupno 5 žlica.
2.
Krema od višanja:
Višnje ocijediti (sok sačuvati), pa ih smiksati štapnim mikserom. Vratiti ocijeđeni sok u višnje i sve skupa staviti kuhati.
Prašak za puding pomiješati sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom i razmutiti sa vodom. Kad višnje prokuhaju, ulivati razmućeni puding u tankom mlazu i stalno miješajući kuhati dok se krema ne zgusne.
Vrućom kremom preliti biskvit.
Kad se ohladi, spremiti u hladnjak, a za to vrijeme pripremiti kremu od vanilije.
3.
Krema od vanilije:
Želatinu namočiti u hladnu vodu da omekša.
Zakuhati mlijeko skupa sa ostruganim sjemenkama iz mahune vanilije. Po želji staviti i praznu mahunu koju treba izvaditi kad mlijeko uzavre.
Ako se koristi vanilin šećer, njega izmutiti sa žumancima, a ekstrakt vanilije se stavlja u hladnu kremu.
Žumanjke istući sa šećerom pa dodati gustin i izmiješati da nema grudica.
U to uliti malo uzavrelog mlijeka, dobro razmutiti pa dodati i ostatak mlijeka. Dobro izmiješati, vratiti u posudu u kojoj se mlijeko kuhalo i kuhati na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
Maknuti s vatre pa nakon par sekundi umiješati omekšalu i dobro ocijeđenu želatinu. Dok se krema hladi, često je promiješati da se po vrhu ne uhvati kožica, ili pokriti prozirnom folijom da priljubi uz kremu.
Za brže hlađenje, kremu istresti na veću tacnu, raširiti i pokriti prozirnom folijom.
Maslac miksati sa šećerom u prahu dok ne pobijeli pa umiješati u ohlađenu kremu.
Na kraju umiješati ne prečvrsto tučeno slatko vrhnje.
Kremu rasporediti preko kreme od višanja i spremiti u hladnjak da se stegne.
4.
Ganache:
Čokoladu izlomiti i skupa sa vrhnjem zagrijavati na srednje jakoj vatri stalno miješajući dok se čokolada ne otopi. Ne smije prokuhati.
Malo prohladiti pa preliti preko kreme od vanilije.
Spremiti u hladnjak, najbolje preko noći.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar