Torta koja je zaludila cijeli svijet !


Sastojci 15 osoba

    Peku se 4 kore i svaka je različna.

    Prva tamna kora :
    3 cjela jaja
    60 gr. kristal šečer
    1 žlica tamni kakao
    3 žlice brašna
    1 žličicu pecilni prašak

    Druga bijela kora :
    5 bjelanca
    60 gr. kristal šečer
    2 žlice brašna
    120 gr kokos

    Treća čokoladna bijela kora :
    5 bjelanca
    60 gr. šečera
    2 žlice brašna
    100 gr. bijela čokolada naribana

    Četvrta orahova kora :
    5 bjelanca
    2 žlice brašna
    120 gr. mljevenih oraha
    60 gr. šečera

    Za jedan sloj među kora za namazati
    1/2 male teglice marmelade od šumskog voća ili trešanja

    Fil br. 1
    6 dcl. slatko vrhnje
    150 gr. mlevene kekse
    150 gr. mlevenih oraha

    Fil br.2
    15 žumanca
    10 žlica brašna
    7 ravnih žlica šečera
    8 dcl. mlijeka
    1 mliječna čokolada milka
    250 gr. margarin

    Za ukras
    2 šlaga u kesici za miksanje
    2 dcl. mlijeka

    I još :
    150 gr. izlomljenih keksa za u jedan deo fila br.2




Priprema

    1.

    Br.modela za tortu, temperatura i vrijeme pečenja su u opisu posluživanja najdole.
    2.

    Prvo izrežite 4 kruga u širini modela za tortu od pek papira tako što stavite model na papir i ocrtate olovkom i odrežete.

    Zatim priprjemite oba nadjeva da ih lako stavite u frižider da se ohlade par sati dok se korice peku.
    3.

    Fil br. 1....izmiksajte slatko vrhnje u čvrsti snjijeg, dodajte mlevene kekse i orahe i izmješajte špatulom. Stavite u frižider da se ohladi.

    Fil br. 2...Odvojite 2 dcl mlijeka i dodajte brašna i

     žicom izmješajte da se brašno razrijedi bez grudica.Stavite preostalo mlijeko na vatru da se zagrije do ključanja. Žumanjca izmiksajte sa šečerom i u njih sipajte razrijeđeno mlijeko i brašno i izmješajte.Kad je mlijeko skoro ključalo isipajte polako smjesu i istovremeno stalno mješajte žicom u krug dok se jaja i brašno ne skuhaju i smjesa se zgusne.Mješajte non stop da vam se na dnu ne zaljepi.Dodajte mliječnu čokoladu da se rastopi mješanjem i fil ostavite da se ohladi.Kad je skroz hladan umiksajte omekšali margarin i ostavite fil  frižider par sati da se ohladi i stvrdne.
    4.

    Dok se filove hlade vi pecite kore.

    Ispecite prvu tamnu koru, prvo izmiksajte bjelanca u čvrsti snijeg, dodate šečer i dalje miksajte, dodajte žumanca, brašno i kakao,smanjite mikser na najmanje i izmješajte, i pecite u model koji ste malo premazali margarinom i odozgo stavili pek papir.
    5.

    Kad izvadite filove, tamni čokoladni fil podjelite na dva dijela, u jednom dodajte izlomljene kekse.
    6.

    Preostale 3 kore od bjelanaca, pečete tako što prvo izmiksate bjelanca, dodajte šečer i miksajte dok kad okrenete posudu na glavu da bude čvrsto i vam ne padne na glavu.Dodajte brašno, i ostale sastojke posebno šta piše za svaku koru i izmješajte sa najmanjom brzinom miksera i izlijte u model i pecite.
    7.

    Kekse nalomite na komadiće.

    Kad su sve korice ohlađene, u model stavite opet papir za pečenje i stavite prvo orahovu koru.Filovanje ide ovako.

    Orahova kora

    Čokoladni fil

    Bjela kokos kora

    Sloj marmelade

    Bjeli fil

    Tamna kora

    Čokoladni fil sa izlomljenim keksima

    Bijela kora od bijele čokolade

    Premažite od ostatka čoko fila cijelu tortu

    Na vrh ide izmiksan šlag iz kesice

    

  Posluživanje

Okrugli model za torte sa obrućom br 28

Temperatura pečnice 180 stepeni.

Vrijeme pečenja svake korice 20 min.







izvor : coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar