Mantije su vrsta pita od mesa, koje se ovdje na Kosovu tretiraju kao kraljica
među pitama. Rade se i u BiH, Turskoj, a možda i drugdje. Pogodne su za
vrijeme putovanja, a prijaju uz hladan jogurt.
Sastojci 6 osobe
Za tijesto:
700 g Pšeničnog glatkog brašna
Podravka
1,5 žličica soli
400 ml vode
Za nadjev:
40 g maslaca
150 g crvenog luka
400 g mljevene teletine
1 žličica Vegete
1/2 žličice soli
1/2 žličice papra
Za kore:
125 g rastopljenog maslaca
Priprema
1. U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte brašno, sol i vodu, pa električnom miješalicom
dobro izmiješajte tako da dobijete mekano tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom krpom i
pustite da odstoji 30 minuta.
2. U tavicu stavite maslac i zagrijte ga na vatri dok se ne rastopi. Dodajte sitno nasjeckani
luk i na srednjoj vatri ga popecite 4-5 min. dok ne postane staklast.
3. Dodajte meso, Vegetu, sol i papar te ostavite pirjati dok voda koju je meso pustilo ne
ispari. Pirjajte meso još 2-3 minute, odložite ga sa strane i pustite da se ohladi.
4. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, podijelite ga na 8 jednakih kuglica,
premažite ih rastopljenim maslacem i pustite da odstoje 20-ak minuta.
5. Svaku kuglicu malo raširite valjkom za tijesto, pa je rukama lagano razvucite tako da od
nje dobijete jednu koru tanko vučenog tijesta (dimenzije otprilike 50×70 cm).
6. Kada je prva kora razvučena, namažite je rastopljenim maslacem pa na nju položite
drugu koru. Postupak ponavljajte dok sve kore nisu potrošene.
7. Dobivenu koru izrežite na 15 jednakih kvadrata po kojima ravnomjerno rasporedite
pripremljeno meso.
8. Punjene kvadratiće presavinite tako da spojite dijagonalne rubove, pa spojenu stranu
stavite prema dolje u maslacem premazanu tepsiju (19×32 cm) kao da slažete buhtle.
9. Kada ste popunili tepsiju, premažite ih rastopljenim maslacem i stavite u prethodno
zagrijanu pećnicu na 230°C 35-40 minuta.
Posluživanje
Poslužite ih tople uz jogurt ili kiselo vrhnje.
Savjet
Mantije se mogu napraviti dan ranije te spremiti u hladnjaku, a pogodne su i za
zamrzavanje. Prilikom odmrzavanja treba ih ostaviti da se polako odmrznu na sobnoj
temperaturi.
www.coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar