loading...

Griz knedle i šufnudle-Krasne - mekane i ukusne!

Krasne - mekane i ukusne!

Autor: AmraChurak


Sastojci 4 osobe
1 l mlijeka
250 g griza
250 g prezle
6 supenih kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
pekmez po želji
ulje


Priprema

1. U mlijeko umiješati 4 kašike šećera i zagrijati ga da bude vrelo.
2. U mlijeko postepeno sipati griz, neprestano miješajući.
3. Ostaviti da se malo ohladi, da bude mlako.
4. Vlažnim rukama oblikovati knedle i šufnudle. Za knedle, odvojiti malo smjese, napraviti
lopticu, spljoštiti je, na sredinu staviti jednu kafenu kašiku omiljenog pekmeza, pa opet
formirati lopticu. Za šufnudle, odvojiti malo smjese, napraviti lopticu, pa je između
dlanova formirati u valjak.
5. U tepsiju nasuti ulja tek toliko da pokrije dno. Na laganoj vatri propržiti prezlu desetak
sekundi.
6. Knedle i šufnudle spuštati u prezlu dok je tepsija još uvijek na ringli. Ne miješati ih
kašikom, nego pomijerati tepsiju tamo-vamo kako bi se knedle i šufnudle prevrtale i
valjale po prezli. Neka ovaj postupak traje bar jednu minutu, da se sve blago zapeče.
Nakon što su se fino uvaljale u prezlu sa svih strana, tepsiju skloniti sa ringle, gotove
knedle i šufnudle vaditi sa strane, pa onda početi sa novom turom. Tepsiju vratiti na
ringlu pa ponoviti postupak. Od ove količine mlijeka i griza, dobiju se otprilike tri takve
ture.
7. Kada je sva smjesa iskorištena i knedle i šufnudle su gotove, tada u ostatak prezle
dodati dvije kašike šećera i jednu kesicu vanilin šećera. Dobro promiješati i time posuti
knedle i šufnudle.

Posluživanje

Služiti tople ili hladne. Odlične su i dan, dva poslije.


izvor : coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar