loading...

Jednostavan, jeftin i brz obični, najobičniji rolat sa pekmezom od šljiva

 Sastojci

    ♥ ROLAT 1
    4 jaja
    4 žlice šećera ili 10 dag ili 100ml šećera *1 žlica =2,5 dag*)
    3 žlica brašna oštrog ( ili 6 dag ; 60 ml ili 1 žlica= 2 dag)
    na vrh noža mic p.za pecivo
    za FILU♥ pekmez,i marmelada, nutela po izboru za filu
    šećer u prahu za posipati
    limunova korica po želji
    mrvicu soli
    ♥ ROLAT 2 tamni od kakaoa
    5 jaja
    5 žlica šećera (ili 12 dag; 125 ml )
    3 žlice oštrog brašna( ili 6 dag ; 60 ml ili 1 žlica= 2 dag) (pola oštrog+ pola gustina po 1,5 žlice)
    1 žlica kakaoa uvrh iki 1 dag
    ♥ za kremu
    1 Šlag pjena Dolcela
    1 dcl vode uz uputstvo za šlag
    15 dag šećera u prahu
    4 žlice svježeg sira ili
    1 vanilija burbon šećer


Priprema

    1.
    ♥  Rolat  jednostavni ♥

    najednostavniji  sa pekmezom od šljiva ♥  koji malo razvodnim ugrijem dodam liker ili ruma par kapi zbog arome i malo prohladim. može se staviti i pekmez od marelica, ili šipka sa malo likera, vanilije il` ti ruma.  Može se namazati umjesto pekmeza i nutelom, lino ladom...

     Odvojimo žutanjke od bjelanjaka i prvo izmiksamo bjelanjke sa mrvicom soli i šećerom koji dodajemo postepeno..kad smo ih dobro izmiksali dodamo jedan po jedan žutanjak i između dodavanja žumanjka miksamo  dok ne dobijemo lijepu žutu smjesu koja od miksanja pobijeli, zatim dodajemo polako brašno izmješano sa malo praška za pecivo  na vrh noža  tek toliko ali  i ne dodajem svaki put (može i bez p.za pecivo) i miksamo.

    Stavimo izmiksanu smjesu u tepsiju vel. 34x23 koju smo obložili papirom za pečenje i pećemo  cca 10 minuta na 180°C  ovisno o vašoj pećnici. Kako je rolada brzo gotova  tijesto-biskvit pečeni  odvojimo  od papira za pećenje, Čistu krpu pospemo kristal šečerom prenesemo biskvit koji odvojimo od papra za pečenje i tu stranu namažemo  a gornju sa lijepom koricom stavimo preko  preko šećera. Biskvit  premažemo pekmezom i odmah uvitjemo zajedno sa krpom u rolat.  Ostavimo  da stoji u krpi  cca 15 minuta.Maknemo krpu i kad se ohladi pospemo šećer u prahu ili obićanšećer  samljeti u mlinčiću za kavi i prosijemo preko cijedila i nanesemo šećer na roladu.  Narežemo na  komade cc8-10 mm i poslužimo uz kavicu,čaj..

   
Za tepsiju   vel. 34x23  ide  na  4 jaja + 4 žlice šećera  (100ml ili 10 dag šećera)  +3 žlice  brašna  (8 dag ili 80 ml brašna).////

   
    2.
    Rrolat od kakaoa ♥

    Izmiksati bjelanca sa mic soli i dodati šečer miksati , zatim dodavati jedan po jedan žumanjak i između dodavanja žumanjak miksati dok smjesa ne pobijeli tj.posvijetli. Brašno izmiješati skupa sa kakom i prosijati kroz sito (tako izbjegmnemo grudice od kakaoaa..) Pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, pazeći da se biskvit ne presuši  (kod mene je  biskvit  bio pečen za 7 minuta  na 200°C mislim da to ovisi i o pećnici). a zatim ga prebacite na kuhinjsku krpu posutu šećerom. Ovo je za veliku crnu tepsiju od pećnice  dimenzija 34x36.  Pekla sam rolat više puta na    lagano na 150° C oko  15 minuta ; pekla sam istio i  na 180°C cca 10 minuta  dok blago ne porumeni .  No treba pratiti pećnicu.. Meni se pokazalo dobrim sve varijante pećenja u ovim minutama. čak sam pekla i na 150°C nekih 20 minuta ispao je odlično. No ovisi i o visini  tijesta-biskvita za rolat ili kolač.

    Kad je pećeno   tijesto-biskvit prebacite na suhu čistu krpu koju pospemo lagano šećerom i savijemo tijesto u rolat kao na kolažu.Kad se malo prohladi  namažemo filom i natrag savijemo...ukrasimo ostatkom bijele file..ukrasimo poželji ili išaramo sa vilicom ili češljem za kolače.

    FILA:.♥    Izmiksamo šlag pjenu od Podravke sa vodom(na upustvu piše 100 ml vode ja sam dodala 80 ml vode) Miksamo dok se lijepo ne učvrsti i dodamo sećer u prahu sa vanilin burbon šećerom i 4 veće žlice svježeg sira  (to je cca nekih 15 dag sira).Miksamo dok se ne izmiksa lijepa glatka krema..

     Za tepsiju crnu od pećnice  vel. 34x36 idu na  5 jaja + 5 žlica šećera (ili 12 dag šećera ili 125ml )+  4 žlica brašna (od toga može se mješati pola brašna pola gustina  6,5 dag brašna ili 60 ml )  i 1,5 lica kakaoa ili cca 1,5 dag kakaoa./////
    3.

   

    ♥  Par sitnica-savjeta..♥

    Brašno se može pola zamjeniti gustinom..nr 4 žlice brašna od toga 2 žlice oštrog brašna a 2 žlice gustina...

    Kolači -biskviti sa praškom za pecivo idu u vruću pećnicu i to pri umjerenoj temperaturi cca oko 180°C

    U prevrućoj pećnici se biskvit naglo digne , mjehurići puknu , utučen zrak iziđe van i smjesa padne, tj biskvit ostane kako bi mi u Lici rekli  slaninast ko slanina zbiti.

    Kod umjerene temperature  smjesa se polagano diže, čestice smjese  se na površini zapeku  i ne dopuštaju da zrak iziđe, već prolazi kroz smjesu , te je tako prorahljuje  i diže.

izvor : coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar