Sastojci
♥ ROLAT 1
4 jaja
4 žlice šećera ili 10 dag ili 100ml šećera *1 žlica =2,5 dag*)
3 žlica brašna oštrog ( ili 6 dag ; 60 ml ili 1 žlica= 2 dag)
na vrh noža mic p.za pecivo
za FILU♥ pekmez,i marmelada, nutela po izboru za filu
šećer u prahu za posipati
limunova korica po želji
mrvicu soli
♥ ROLAT 2 tamni od kakaoa
5 jaja
5 žlica šećera (ili 12 dag; 125 ml )
3 žlice oštrog brašna( ili 6 dag ; 60 ml ili 1 žlica= 2 dag) (pola oštrog+ pola gustina po 1,5 žlice)
1 žlica kakaoa uvrh iki 1 dag
♥ za kremu
1 Šlag pjena Dolcela
1 dcl vode uz uputstvo za šlag
15 dag šećera u prahu
4 žlice svježeg sira ili
1 vanilija burbon šećer
Priprema
1.
♥ Rolat jednostavni ♥
najednostavniji sa pekmezom od šljiva ♥ koji malo razvodnim ugrijem dodam liker ili ruma par kapi zbog arome i malo prohladim. može se staviti i pekmez od marelica, ili šipka sa malo likera, vanilije il` ti ruma. Može se namazati umjesto pekmeza i nutelom, lino ladom...
Odvojimo žutanjke od bjelanjaka i prvo izmiksamo bjelanjke sa mrvicom soli i šećerom koji dodajemo postepeno..kad smo ih dobro izmiksali dodamo jedan po jedan žutanjak i između dodavanja žumanjka miksamo dok ne dobijemo lijepu žutu smjesu koja od miksanja pobijeli, zatim dodajemo polako brašno izmješano sa malo praška za pecivo na vrh noža tek toliko ali i ne dodajem svaki put (može i bez p.za pecivo) i miksamo.
Stavimo izmiksanu smjesu u tepsiju vel. 34x23 koju smo obložili papirom za pečenje i pećemo cca 10 minuta na 180°C ovisno o vašoj pećnici. Kako je rolada brzo gotova tijesto-biskvit pečeni odvojimo od papira za pećenje, Čistu krpu pospemo kristal šečerom prenesemo biskvit koji odvojimo od papra za pečenje i tu stranu namažemo a gornju sa lijepom koricom stavimo preko preko šećera. Biskvit premažemo pekmezom i odmah uvitjemo zajedno sa krpom u rolat. Ostavimo da stoji u krpi cca 15 minuta.Maknemo krpu i kad se ohladi pospemo šećer u prahu ili obićanšećer samljeti u mlinčiću za kavi i prosijemo preko cijedila i nanesemo šećer na roladu. Narežemo na komade cc8-10 mm i poslužimo uz kavicu,čaj..
Za tepsiju vel. 34x23 ide na 4 jaja + 4 žlice šećera (100ml ili 10 dag šećera) +3 žlice brašna (8 dag ili 80 ml brašna).////
2.
Rrolat od kakaoa ♥
Izmiksati bjelanca sa mic soli i dodati šečer miksati , zatim dodavati jedan po jedan žumanjak i između dodavanja žumanjak miksati dok smjesa ne pobijeli tj.posvijetli. Brašno izmiješati skupa sa kakom i prosijati kroz sito (tako izbjegmnemo grudice od kakaoaa..) Pecite 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200°C, pazeći da se biskvit ne presuši (kod mene je biskvit bio pečen za 7 minuta na 200°C mislim da to ovisi i o pećnici). a zatim ga prebacite na kuhinjsku krpu posutu šećerom. Ovo je za veliku crnu tepsiju od pećnice dimenzija 34x36. Pekla sam rolat više puta na lagano na 150° C oko 15 minuta ; pekla sam istio i na 180°C cca 10 minuta dok blago ne porumeni . No treba pratiti pećnicu.. Meni se pokazalo dobrim sve varijante pećenja u ovim minutama. čak sam pekla i na 150°C nekih 20 minuta ispao je odlično. No ovisi i o visini tijesta-biskvita za rolat ili kolač.
Kad je pećeno tijesto-biskvit prebacite na suhu čistu krpu koju pospemo lagano šećerom i savijemo tijesto u rolat kao na kolažu.Kad se malo prohladi namažemo filom i natrag savijemo...ukrasimo ostatkom bijele file..ukrasimo poželji ili išaramo sa vilicom ili češljem za kolače.
FILA:.♥ Izmiksamo šlag pjenu od Podravke sa vodom(na upustvu piše 100 ml vode ja sam dodala 80 ml vode) Miksamo dok se lijepo ne učvrsti i dodamo sećer u prahu sa vanilin burbon šećerom i 4 veće žlice svježeg sira (to je cca nekih 15 dag sira).Miksamo dok se ne izmiksa lijepa glatka krema..
Za tepsiju crnu od pećnice vel. 34x36 idu na 5 jaja + 5 žlica šećera (ili 12 dag šećera ili 125ml )+ 4 žlica brašna (od toga može se mješati pola brašna pola gustina 6,5 dag brašna ili 60 ml ) i 1,5 lica kakaoa ili cca 1,5 dag kakaoa./////
3.
♥ Par sitnica-savjeta..♥
Brašno se može pola zamjeniti gustinom..nr 4 žlice brašna od toga 2 žlice oštrog brašna a 2 žlice gustina...
Kolači -biskviti sa praškom za pecivo idu u vruću pećnicu i to pri umjerenoj temperaturi cca oko 180°C
U prevrućoj pećnici se biskvit naglo digne , mjehurići puknu , utučen zrak iziđe van i smjesa padne, tj biskvit ostane kako bi mi u Lici rekli slaninast ko slanina zbiti.
Kod umjerene temperature smjesa se polagano diže, čestice smjese se na površini zapeku i ne dopuštaju da zrak iziđe, već prolazi kroz smjesu , te je tako prorahljuje i diže.
izvor : coolinarika.com
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:
loading...
Nema komentara:
Objavi komentar