loading...

Maslačak kao lek, čaj od cveta i korena, med i tinktura

Maslačak je česta livadska biljka, možete ga sresti u krajevima sa umerenom i hladnom klimom.U narodnoj medicini koristi se kao gorko sredstvo, kolagog, aperitiv kako bi se smanjila količina masnoće u krvi. Pored toga što je lekovit, maslačak je takođe i jestiv, mladi listovi maslačka se koriste za pripremu salate, dok se cvetovi koriste za pripremu meda, piva, i vina. Pržen koren može poslužiti kao dobra alternativa za kafu. Maslačak se u mnogim zemljama sveta uzgaja kao povrće i krasi trpeze.

Lekovita svojstva maslačka i lekoviti delovi biljke

Maslačak je bogat vitaminom C, A, D, kompleksom vitamina B, organskim kiselinama, mineralima (pogotovu kalijumom, gvožđem, cinkom, kalcijumom, manganom, bakrom, magnezijumom i natrijumom).Dok travari tvrde da je cela biljka maslačka lekovita i da on predstavlja „čudo medicine“ i „eliksir života“, farmaceuti to demantuju navodeći da je jedini lekoviti deo maslačka zapravo koren (Taraxacum officinale). Maslačak se kao lek prvi put spominje u 10. i 11. veku u zapisima arapskih lekara. Svi delovi maslačka se mogu koristiti u primarnoj medicini, cvet(fos taraxaci), koren(taraxacum officinale), list(folium taraxaci) ili stabljika sa lišćem i korenom (radix taraxaci cum herba). Svi delovi maslačka su lekoviti.
Lekoviti delovi biljke:

– Koren maslačka (Taraxacum officinale), se u velikoj meri koristi u Aziji kao lek za jetru(disfunkcija jetre, ciroza jetre, hepatitis…). Pored lečenja bolesti jetre koren ove biljke ima primenu i u lečenju žuči, bubrega, limfi, infekcija, oteklina, virusa kao i zadržavanju vode u organizmu.Koren je izuzetno dobar kod lečenja ženskih oboljenja, naročito u prevenciji i lečenju bolesti dojki(cisti,karcinoma,tumora,natknuća) i problema sa dojenjem i majčinim mlekom.Koren ove biljke se preporučuje i za lečenje zatvora, kod problema sa varenjem i gorušicom.

Nedavno je otkriveno da čaj od maslačka deluje antikancerogeno. Za razliku od hemoterapije i zračenja koje ubijaju sve ćelije, ekstrati iz korena maslačka ubijaju isključivo ćelije raka. Slučaj 70-godišnjaka Džona Dikarla koji je oboleo od raka krvi ( Leukemije ) svedoči o lekovitosti korena maslačka i njegovoj primeni pri lečenju raka. Naime, Džon je posle mukotrpnih hemoterapija i tretmana zračenja poslat kući da umre bez ikakve nade za preživljavanjem. Džon je odlučio da biljku koja mu je pravila nered u travnjaku iskoristi u medicinske svrhe, po preporuci prijatelja Džon je odlučio da se leči čajem od korena maslačka. Nakon par meseci uzimanja čaja leukemija je nestala, Džon je klinički pregledan i proglašen potpuno zdravim u svojoj 72. godini života. Pored Džona još dosta ljudi koristi blagodeti maslačka u lečenju raka, kao naprimer Džordž Karns koji je izlečio bolni rak prostate čajem od korena maslačka.

Koren je idealno izvaditi pre nego što on procveta, tojest, u ranom proleću (mart-april) ili nakon što biljka procveta (septembar-oktobar).Koren je potrebno pažljivo izvaditi, oprati, ocediti i osušiti veštačkom toplotom(ne preko 50 stepeni). Tako isušen koren maslačka bi trebao biti beo na prelomu i da se lako lomi. Osušeni koren maslačka ne sme imati nikakav vonj, dok mu ukus mora biti blago gorkast. Ukoliko se koren ne osuši dobro, brzo bi počeo da buđa. Zato je koren maslačka idealno čuvati u papirnoj ambalaži na suvom i pretežno hladnom mestu.

Od korena maslačka se može napraviti čaj i prašak. Za pripremu čaja od korena maslačka potrebna je jedna kafena kašičica iseckanog i osušenog korena, koju ćete prokuvati u 250ml vode i ostaviti da još 15-ak minuta odstoji.

– List maslačka(folium taraxaci), sadrži vitamine A,C,D i vitamine B kompleksa i minerale (gvožđe, cink, magnezijum, mangan, bakar, kalcijum, kalijum…). List sadrži dosta hranljivih materija, zbog čega se koristi kao dodatak ishrani, najčešće u obliku salate. Preporučuje se u ishrani trudnica, žena u postmenopauzi i kod starijih ljudi. List pomaže u čišćenju jetre, probavnom traktu, sprečava gorušicu i oslobađa od oteklina, takođe je dobar tokom trudnoće i porođaja.

List se bere u periodu od maja do septembra, jer je tada idealno vreme za berbu. List je potrebno osušiti na senovitom i provetrenom mestu, sloj listova ne bi trebao biti deblji od 4-5cm. Tokom sušenja, listove maslačka je potrebno nekoliko puta prevrtati. Pravilno osušen list maslačka bi trebao imati očuvanu svežu zelenu boju, ukoliko bude nešto tamniji to je znak da proces nije pravilno obavljen i da sa listom nešto nije u redu. Osušene listove čuvati u čvrstoj papirnoj ambalaži ili kesama, na suvom i tamnom mestu.

Od listova maslačka se može praviti čaj i salata, a može se koristiti i kao dodatak supama i čorbama. Čaj se priprema od 1-2 kašičice sušenih listova tako što se prelije kipućom vodom. Ovaj čaj je poželjno uzimati 3 puta dnevno. Salata se priprema tako što se sveži i oprani listovi maslačka iseckaju i preliju maslinovim uljem, blago posole i začine s nekoliko kapi sveže isceđenog limuna.

– Stabljika maslačka, reguliše metabolizam, rastvara kamen u žuči, pročišćava krv i želudac. Stabljika maslačka se preporučuje kod lečenja dijabetesa dok se „mleko“ iz stabljike maslačka koristi za uklanjanje bradavica. Iako mnogi veruju da je „mleko“ iz stabljike maslačka otrovno, to nije slučaj, naprotiv ono je veoma lekovita.

Dnevno je dobro sažvakati 5-10 dobro opranih i svežih stabljika maslačka.

– Cvet maslačka (flos taraxaci), pored toga što je svež cvet maslačka izuzetno ukusan on je takođe i neverovatno lekovit. Cvet maslačka se koristi kod oboljenja jetre, pri čemu je potrebno pojesti bare 5-6 sveža komada. Cvet se takođe koristi i kod lečenja dijabetesa. Prilikom tretmana cvetom maslačka on se mora koristiti najmanje mesec dana, dok bi idealno bilo korišćenje tokom celog perioda cvetanja biljke. Tokom tretmana dolazi do povlačenja otoka žlezda i poboljšanja metabolizma.

Cvet se bere kada procveta, koristi se za pripremanje tzv. meda od maslačka, sirupa i tinkture.
Za pripremu meda od cvetova maslačka potrebno vam je:

– 300 cvetova maslačka

– 3 limuna

– 2,5 l vode

– 2,5 kg šećer

Način pripremanja: U 2.5L vode sipati cvetove maslačka i limunov sok, tu smesu skuvati na tihoj vatri dva i po sata. Smesu, potom procediti kroz troslojnu gazu, dodati šećer i ponovo kuvati oko dva sata. Topao med sipati u tegle i odmah zatvoriti.Uzimati naštinu (ujutru na prazan želudac) jednu kašičicu.

Sirup od cvetova maslačka čisti krvne sudove, reguliše varenje, jača apetita i organizam. Njegova priprema je veoma jednostavna:
Recept za med od maslačka

kako se pravi med od maslačka

– 3-4 šake cvetova maslačka

– 2 l vode

– 1,5 kg šećera

– 2 limuna

Način pripremanja: Sveže cvetove preliti vrelom vodom, zatim prokuvati a potom procediti. Nakon toga dodati šećer i limunov sok, kuvati na tihoj vatri dok ta smesa ne dobije gustinu sirupa. Uzimati kašiku ovog sirupa pre jela.
Pripremanje tinkture
Tinktura od maslacka

Recept za tinkturu od maslačka

Za pripremu tinkture tj. ekstrata od maslačka koristićemo sve delove ove biljke. Tinktura se koristi kod reumatoznog artritisa i gihta, jača funkciju bubrega, čisti i oporavlja jetru od žutice, hepatitisa… Redovno korišćenje tinkture smanjuje holesterol u krvi, reguliše visok krvni pritisak i omogućava pročišćavanje krvi.Travari tinkturu od maslačka preporučuju za ženska oboljenja, probleme u menopauzi, dojenju, cistama i alergijama. Tinktura se takođe koristi i za stvaranje i izlučivanje žuči.Travari preporučuju da se tinktura od maslačka koristi kod dijabetičara kao prirodna kontrola nivoa insulina u telu. Tinktura od maslačka je prepuna vitaminima A, B2, C, D, G kao i mineralima (kalijum, natrijum, kalcijum, fosfor i gvožđem). Tinktura se može koristiti i preventivno kod zdravih osoba.


Pripremanje tinkture je izuzetno jednostavno:

– svež maslačak(koren, listovi i cvetovi), brano u proleću

– rakija ili vodka od 35-45% alkohola

Način pripremanja: Svežu biljku izvaditi sa korenom, sve delove dobro oprati, prosušiti i iseckati na što sitnije komadiće ili izblendirati kako bi se dobila masa koja lakše upija alkohol. Ovako dobijenu masu staviti u staklenu teglu i potpuno preliti rakijom ili vodkom. Najbolje bi bilo da polovinu mase čini koren biljke dok drugu polovinu mešavina listova i cvetova. Posudu dobro zatvoriti i ostaviti na tamnom mestu pri sobnoj temperaturi da odstoji tri nedelje. U toku tri nedelje potrebno je s vremena na vreme promućkati teglu. Posle tri nedelje procediti smesu pomoću gaze tako da ostane samo tečnost. Dobijena tečnost sadrži svu hranljivu raskoš maslačka. Tinkturu presipati u staklenu flašu i čuvati na tamnom mestu. Koristi se 3x dnevno po 20 kapi u pola čaše vode.
Kombinacija maslačka sa drugim biljkama

Maslačak se može kombinovati sa drugim biljkama u pripremi tzv. šarene salate. Za pripremu ove salate potrebno je:

– mladi listovi maslačka

– 2 rotkvice

– šaka oraha

– maslinovo ulje

– jabukovo sirće

– so

Način pripremanja: Listove dobro operite u hladnoj vodi, „iscepkajte“ i stavite u posudu. Dodajte rotkvice iseckane na kolutove, seckane orahe, malo soli, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Lagano promešati.

Ova salata se preporučuje osobama koje imaju problem sa malokrvnošću.

U kombinaciji sa drugim biljkama maslačak se koristi sa pripremu čaja koji olakšava mokrenje. Za pripremu ovog čaja potrebno vam je:
– 30 g maslačka

– 30 g rastavića

– 30 g sitnice

– 10 g kukuruzne svile

Način pripremanja: Tri kašike mešavine preliti sa pola litra ključale vode i poklopiti. Nakon dva sata procediti i svaki drugi sat uzimati po kašiku čaja.

Maslačak u kombinaciji sa drugim biljkama ima važnu ulogu kod lečenja dijabetesa. Za pripremu ovog čaja potrebno vam je:

– 20 g korena maslačka

– 20 g cvetova maslačka

– 20 g listova borovnice

– 20 g mahuna pasulja

– 20 g ždraljevine

Način pripremanja: Tri kašike mešavine preliti sa pola litra hladne vode. Nakon 12 sati, zagrevati na tihoj vetri a kada proključa kuvati 5 minuta. Skloniti sa vatre i poklopiti. Ohlađen čaj procedite i konzumirati tri puta dnevno, pola sata pre jela po čašu čaja.


izvor : http://cajeviza.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar