Ekler Kolac sa Cokoladom - Jednostavan je za napraviti a veoma lagan i ukusan.

Necete se pokajati!

 Sastojci 20 osoba

    Kora/ Tijesto
    250 ml Vode
    60 g Putera
    125 g Brasna
    4 kom. Jaja
    Krema
    2 kesice Pudinga vanilin Dolcela
    800 ml Mlijeka
    4-6 kasika Secera( vi dodajte vise ako volite slade) za puding
    1 kasika Vanilije extract
    500 ml Slatkog Vrhnja ili 4 kesice slaga
    2 kasike Secera
    225 g Kremastog Sira (ja koristim Philadelphia)
    100 g Secera u prahu
    Preljev
    Cokoladni sirup ili 150g istopljene tamne cokolade



Priprema

    1.

    Zagrijati rernu na 200 C (400 F). Tepsiju podmazati uljem ali ne previse. Ja koristim pravougaonu 33x23x2 cm tepsiju(11x9x2 inch) ili ako zelite tortu onda koristim okrugli mold  od 25x6 cm (10 x 2 1/2 inch springform).

    U manju serpu staviti vodu i puter da se istopi i da provrije.
    2.

    Kad voda provrije dodati brasno i brzo mjesati da napravite jednu finu ujednacenu smjesu. Skinuti sa sporeta i ostaviti da se smjesa ohladi.
    3.

    Kad se smjesa ohladi dodati jedno po jedno jaje s tim sto cete dobro mjesati kad dodate jaje.Znaci dodati jaje pa dobro umjesati da nema traga jajeta prije nego sto dodate drugo.
    4.

    Kad dobro izmjesate smjesu(malo vise rada rukom) istresti u podmazanu tepsiju.
    5.

    Tijesto kutljacom razmazati po tepsiji kao sto vidite i po rubovima tepsije tj.prema vrhu tepsije. Staviti u rernu da se pece.
    6.

    Peci u rerni otprilike 25 - 35 minuta uglavnom da vam tjesto bude ovako zlatno-smede boje. Ostaviti da se dobro ohladi prije nego sto filujete.
    7.

    Dok vam se kora pece napraviti pudinge tj. staviti 600 ml mlijeka sa secerom da prokuha a u 200 ml dodati 2 pudinga izmjesati da nema grudvica i dodati u kljucalo mlijeko. Ostaviti da se ohladi.

    Krem sir umjesati sa secerom u prahu i vanilijom extract. Dodati ohladeni puding i mikserom izmjesati da nema grudvica.
    8.

    Umutiti slatko vrhnje sa dvije kasike secera (dodajte vise ako zelite slade) i odvojiti pola za kremu od sira i pudinga a pola za premazati po vrhu.
    9.

    Prvo premazati kremom od sira,pudinga i slaga.
    10.

    Izravnati nozem pa dodati drugu polovinu slaga.
    11.

    Preliti cokoladom po zelji i ostaviti u frizider najmanje 2 sata ili kao sto ja stavim preko noci.
    12.

    Rezati po zelji.                    



izvor : coolinarika.com                      
Podijelite sa prijateljima:

Nema komentara:

Objavi komentar