loading...

Karamel Torta od Sira - veoma ukusna, svaki zalogaj je božanstven!


Sastojci 12 osoba

    Podloga/Crust:
    250 g Petit keksa,mljevenog
    3 kasike Secera
    125g Putera,istopljenog
    1/4 kasicice Soli
    Fil:
    3 paketa(680g) Krem sira,philadelphia ili po zelji,sobna temperatura
    1 konzerva(380g) Dulce de leche(odvojiti jednu kasiku za premazati)
    2 kasike Brasna
    250 g Secera
    4 kom. Jaja,veca
    1 kasika Vanila ekstrakt
    1 kasicica Soli
    Karamela:
    100 g Secera
    3 kasike Vode
    150 ml Slatkog vrhnja
    30 g Putera
    1 kasicica Vanilije ekstrakt
    1 kasicica soli
    Za posuti: Krupne morske soli
    Po zelji: Ukrasiti slatkim vrhnjem


 Priprema

    1.

    Zagrijati rernu na 190 C(375F). U blenderu samljeti petit keks i dodati,secer,sol i istopljeni puter. Uzeti kalup od 25cm (10 inch) a ako zelite mozete i malo manje da vam torta bude deblja ali ja koristim ovu velicinu jer bude dovoljna i ima vise za posluziti. Utisnite samljeveni keks u kalup i rukom gledajte da ga skroz ravnomjerno rasporedite po kalupu do vrha. Staviti u rernu oko 10-12 minuta dok ne potamni malo. Ostaviti po strani dok ne pripremite fil. Smanjiti temperaturu sporeta na 175 C(350F).
    2.

    Kremasto umutiti krem sir i dodati dulce de leche i ujednaciti kremu. Ne zaboravite da odvojite jednu kasiku dulche de leche za premazati. Dodati brasno i sol i mjesati mikserom jedno 4-5 minuta.
    3.

    Dodati secer i umutiti da se ujednaci. Dodati vaniliju.
    4.

    Dodati jedno po jedno jaje, i cim vidite da nema traga jaja stanite da nebi premutili smjesu.Ako budete dugo mjesali moze se desiti da vam torta pukne po vrhu tokom pecenja.
    5.

    Istresti fil u kalup sa podlogom kojeg ste oblozili folijom s vana. Malo udariti kalup od sto da se smjesa izravna i da nema baloncica.
    6.

    Uzeti jednu vecu tepsiju pa staviti vruce vode a preko staviti resetku/zicu i onda na to staviti kalup sa cheesecake-om. Kalup mozete i ubacite direktno u tepsiju s vodom(da bude do pola kalupa) ako nemate resetke.Peci u rerni 60 minuta.
    7.

    Kad je gotova izvaditi i ostaviti da se tako potpuno ohladi.Ja je ostavim 1 sat vani da se hladi pa je onda ostavim u frizider preko noci da se ohladi. Izvaditi cheesecake iz kalupa i staviti na stalak za torte.
    8.

    Sutradan napraviti karamelu.

    Staviti vodu i secer na sporet i polako ne mjesati vec serpu za rucku uzeti ma tako mjesati dok secer ne potamni,dobije zlatno zuckastu boju. Skinuti sa sporeta pa dodati puter i vrhnje i dalje mjesati.
    9.

    Bez cekanja dodati vaniliju i sol i vratiti na sporet samo da se karamela ujednaci. Skinuti sa sporeta i ostaviti da se malo ohladi.

   
    10.

    Kad se ohladila preliti karamelu preko cheesecake i nozem izravnati.Staviti u frizider na 20-30 minuta da se malo stvrdne.


    11.

    Kad se malo stvrdla premazati sa onom jednom kasikom dulce de leche sto ste odvojili. Istopite dulce de leche prije nego sto premazete. Nakraju  posuti krupnom morskom soli. Ostaviti u frizider koju minutu i onda posluziti. Ukrasiti sa slatkim vrhnjem ako zelite.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar