loading...

Medovik - poseban okus koji daje kondenzirano mlijeko se ne može zamijeniti s niti jednim drugim !

 Sastojci

    Kore
    3 jaja
    9 žlica šećera (kristal)
    5 žlica meda
    prstohvat soli
    1 žličica sode bikarbone
    150gr margarina/maslaca
    cca. 5 šalica oštrog brašna

    Fil
    150gr sirnog namaza
    200ml kondenziranog mlijeka
    500ml kiselog vrhnja ili milerama
    3 žlice meda
    500ml slatkog vrhnja
    1 vrećica slagfixa
    5 žlica šećera u prahu


 Priprema

    1.

    U posudi mikserom izmutiti jaja, šećer, sol, sodu bikarbonu, med i istopljeni maslac. Miksati dok se sastojci ne sjedine. Nema potrebe za miksanjem sve dok se zrna šećera ne osjete jer će se kuhajući na pari svi sastojci sjediniti u potpunosti. U drugu posudu uliti vodu te ju staviti kuhati sve dok ne zavri. Kada voda zavri iznad nje staviti posudu s filom koji smo prethodno izmiksali te vatru smanjiti. Ostaviti jaja da se kuhaju na pari te ponekad promiješati kuhačom, nema više potrebe za miksanjem. Kuhati oko 15-20 minuta.
    2.

    Skloniti posudu s vatre pa u nju dodati šalicu brašna i dobro izmiješati. Zatim dodavati brašno dokle god smjesa ne postane dovoljno čvrsta da se oblikuje. Ne morate potrošiti svu navedenu količinu brašna ako nije potrebno. Izvrnuti tijesto iz zdjele na pobrašnjenu površinu i još ga malo izmijesiti. Oblikovati 10 - 12 loptica (ovisno o veličini tepsije u kojoj ćete peći kore). Staviti loptice na tanjur, prekriti ih folijom i ostaviti u frižideru 30 minuta.
    3.

    Kada se tijesto ohladi, ugrijati pećnicu na 180C. Na pobrašnjenom papiru za pečenje izvaljati prvu lopticu tijesta. Ako nemate papira za pečenje možete tijesto izvaljati i na pobrašnjenoj površini pa ga prebaciti na alu foliju, ali kore trebaju biti dosta tanke pa bi na taj način mogle lako puknuti. Izvaljano tijesto staviti u pečnicu oko 4-5 minuta, dok ne postane tvrđe i ne porumeni.
    4.

    U međuvremenu dok se jedna kora peće, drugu izvaljati i pripremiti za pečenje. Kada se prva kora ispeće staviti ju na ranije pripremljenu tacnu kako bi se mogla ohladiti. Istim redoslijedom peći i ostatak kora. Redati kore jednu na drugu.
    5.

    FIL

    U posudu staviti sirni namaz, kondenzirano mlijeko, med, sečer u prahu i kiselo vrhnje.

    Od slatkog vrhnja i slagfixa napraviti šlag te ga spojiti zajedno s drugom smjesom lagano miješajući, ne miksajući.

   


    Ako nemate mogućnosti gdje kupiti kondenzirano mlijeko, možete ga i sami napraviti.

    Za 300ml kondenziranog mlijeka, potrebno je oko 700ml običnog mlijeka. Mlijeko staviti kuhati prvo na jaku vatru dok ne zakuha, zatim vatru smanjiti i ostaviti mlijeko da se kuha oko 2 sata. U početku će se stvarati pjena i kožica od mlijeka. Kožicu skloniti da se ne stvaraju grudice. Ukoliko vam se na kraju grudice pojave možete mlijeko procijediti.
    6.

    Kada se kore potpuno ohlade, ne smiju biti mlake, premazivati jednu po jednu filom i redati ih jednu na drugu. Gledajte da otprilike na svakoj kori bude jednako fila. Na kraju gornju koru premazati istim tim filom. Sastrane nije potrebno premazivati jer će se rubovi svakako izrezivati i poravnavati kada kolač omekša.
    7.

    Kolač je najbolje raditi dan ranije, a ako to nije moguće onda barem 5 6 sati ranije kako bi kore upile dovoljno fila i omekšale za rezanje. Kada kolač odstoji, odrezati nožem rubove, izravnati ga i isjeći. Ja sam te rubove izmrvila i gore s njima kolač malo ukrasila.

    Uživajte :)

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijelite sa prijateljima:
Za kraj možda Vas ovi oglasi zanimaju:

Nema komentara:

Objavi komentar