,

Pekmez u kojem se osjete komadići jagoda.. Po meni idealan uz sir i kreker, možda je nekome to čudno al meni savršeno paše.Ova količina je otprilike za 2 manje teglice.Naravno odličan je i za palačinke..

 Sastojci 4 osobe

    1 kg jagoda očišćenih od peteljki
    1/2 kg šečera
    sok od jednog limuna



 Priprema

    1.

    Priprema:
    Lijepe zrele jagode čvrste da se nisu počele gnjeciti očistiti od peteljki nasječi na pola  ili četvrtine zavisno od veličine.
    Staviti u šerpu u kojoj čete kuhati ( neka sa debljin dnom) prekriti šečerom i ostaviti da odstoji par sati ili preko noći da pusti sok i da se šećer otopi..
    Staviti na peč dodati limunov sok  i kuhati na laganijoj vatri i mješati stalno drvenom kašikom.
    U toku kuhanja pojavljuje se pjena koju treba skidati. Najbolje stavite neki tanjurić pored da možete stalno skidati.Kuhati nekih 20 -30min zavisno od jagoda i tekućine. Možda će trebati i duže. Ukoliko je veća količina potrebno je duže kuhati.
    Pekmez je gotov kada se drvenom kašikom prođe se i vidi se dno i kada se počne stiskati.
    Test probajte sa  drvene kašike ukoliko ne pada na tanjurić gotov je.



    Teglice oprati i zagrijati u rerni na 50-100 stepeni. U tople tegle sipati pekmez. Ostaviti da se ohladi u rerni, pa onda povezati( staviti poklopac ili celofan i gumicu).

Posluživanje

sluziti za dorucak, uz palačinke, sir i sl.. po zelji u kolace..

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

Nema komentara:

Objavi komentar